Oduzete "fuš" patike vrijedne 1,7 miliona maraka prilikom pokušaja uvoza u BiH (FOTO)

Skoro 12.000 pari patika službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli na carini u Gradišci, a ukupna vrijednost oduzete robe veća je od 1,7 miliona maraka.

Kako su istakli, posebno je zanimljivo što je uvoznik pokušao “zamaskirati” uvoz falsifikata poznatih svjetskih brendova patika.

“Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška pronađena je veća količina robe za koju se opravdano sumnja da se istom povređuju žigovi poznatih svjetskih robnih marki. Zbog toga je privremeno zadržano 11.716 pari patika koje na sebi nose žigove Nike i Puma, a čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na 1.757.400 KM”, navedeno je u saopštenju.

Kako objašnjavaju, sporna roba je zadržana zbog osnovane sumnje da je istom učinjena povreda prava intelektualne svojine, a o čemu su se izjasnili zastupnici nosilaca pomenutih međunarodno registrovanih žigova.

“Carinski organi će preduzeti dalje službene radnje u skladu sa Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga”, istakli su iz UIO BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *