Oko 800 planinara ove godine uzelo učešće na tradicionalnom “Pohodu u Pjenovac”

Više od 800 planinara iz 60 planinarskih društava iz regiona učestvovalo je na tradicionalnom “Pohodu u Pjenovac”, koji je održan u organizaciji vlaseničkog Planinarsko ekološkog društva “Acer”.

Oko 800 planinara ove godine uzelo učešće na tradicionalnom "Pohodu u Pjenovac"

Učesnici ovog tradicionalnog planinarskog skupa pješačili su stazom dugom 16,5 kilometara, preko visoravni Igrišta i najljepšim predjelima planine Javor, do sela Pjenovac, u opštini Han Pijesak, koje je bilo krajnje odredište pohoda.

Predsjednik “Acera” Dragan Ilić rekao je novinarima da ova manifastacija traje od 1972. godine i da je svake godine sve više učesnika.

“Staza je za uživanje. Nema ekstremno teških elemenata i zato imamo tako masovno učešće planinara svih uzrasta i generacija”, rekao je Ilić.

Iz Zvornika je ove godine na Pjenovac stiglo tri autobusa koje su organizovali zaljubljenici prirode iz planinarsko-ekološkog udruženja Korak. Uz podršku zaljubljenika u prirodu i gradske uprave Zvornik, veliki broj Zvorničana je uživao u ovom jedinstvenom planinarskom pohodu.

Prvi puta ove godine među učesnicima je i Mirjan Pavlović iz Karakaja. O doživljaju na Pjenovcu Pavlović je za Zvornicki.ba izjavio:

Oko 800 planinara ove godine uzelo učešće na tradicionalnom "Pohodu u Pjenovac"
Mirjan Pavlović na Pjenovcu

Prvi put sam pohodio Pjenovac i presretan sam zbog toga i svega što sam doživjeo. Preporučujem svim ljudima da uzimaju učešće u ovakvim pohodima jer je zadovoljstvo ogromno.

Ranije su išli kumovi, a ove godine sam im se i ja pridružio. Nakon svega što sam vidjeo, upoznao ljude iz svih dijelova bivše Jugoslavije, pojeo najukusniji grah i pio najosvježavajuće kuhano vino, mogu reći da su mi kumovi upriličili vrhunski poklon.

Iako je staza bila nekih 16 kilometara, najveći motiv nam je bio 75 -godišnji komšija iz Karakaja kojeg smo jedva mogli stići na cijelom ovom pohodu. Rekao je Pavlović o ovogodišnjem pohodu na Pjenovac.

(Zvornicki.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...