Okončane parnice u stečaju Fabrike glinice "Birač", ubrzo i završetak procesa stečaja

Presudna bila odluka suda iz Litvanije: Okončane parnice u stečaju Fabrike glinice “Birač”

Nakon skoro deset godina, sve parnice od značaja u stečaju Fabrike glinice Birač a.d. Zvornik, su okončane, pa i one u kojima se rješavalo sporno pitanje razlučnih potraživanja i prava litvanske “Ukio banke”, poručeno je prethodnog dana iz Okružnog privrednog suda u Bijeljini. Na godišnjoj konferenciji za novinare iz ove pravosudne institucije su saopštili da se iz stečaja “Bobar banke” i dalje vode izvršni postupci radi prinudnog namirenja novčanih potraživanja banke.

Okružni privredni sud u Bijeljini, Viši privredni sud i Vrhovni sud su odbili tužbeni zahtjev “Ukio banke” težak 155 miliona KM.

-Ustavni sud BiH je po svojoj apelaciji ukinuo te presude i ukazao na potrebu da se prilikom odlučivanja uzme u obzir pravosnažna presuda suda u Litvaniji – kaže kaže predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić.

Ona objašnjava da su u tom postupku tužioci su bili FG “Birač” i ćerka firma “Birač Europa”. Tuženi su bili, navodi ona, “Ukio banka”, više litvanskih preduzeća, “Alumina” i “Pavgord”. Litvanski sud je odbio zahtjev FG “Birač” i “Birač Europa” da se utvrdi ništavost ugovora o dodjeli kredita i zalaganju imovine. Ta odluka litvanskog suda je priznata kod domaćeg suda, a samim tim ima istu pravnu snagu kao i svaka domaća.

-Šta to praktično znači. Stvar je presuđena. Litvanski sud je rekao da su svi ugovori koje je “Ukio banka” dodjeljivala litvanskim preduzećima, a za koje su zalagana imovina domaćih privrednih društava – valjana. To je dovelo do toga da ovaj sud tužbu “Ukio banke” odbaci jer nema pravnog interesa da se vodi spor kod domaćeg suda, kad je stvar pravosnažno presuđena stranom priznatom sudskom odlukom – rekla je Božana Gužvić.

Objašnjava da to znači da je ugovor o kupovini potraživanja “Pavgorda” valjan ugovor, jer je i “Pavgord” bio učesnik tog postupka pred litvanskim sudom.

-Dejstvo te odluke se proteže i na “Pavgord”. Odatle “Pavgord” u stečaju, da se zna, kada već javnost razvija sopstvene konstrukcije. Razlozi su samo sudske odluke – rekla je Gužvićeva.

Istovremeno, napominje Gužvićeva, republičke institucije su odlučile da prodaju svoja potraživanja “Pavgordu”, a sve tužbe o otvrđivanju ništavosti koje su bile podnijete sudu na čijem je čelu, povučene su.

Kada je u pitanju stečaj nad “Bobar bankom” predsjednica suda kaže da je iz tog postupka proisteklo preko 300 parnica.

-To su bili postupci po tužbama “Bobar banke” protiv bivših radnika “Bobar banke” i privrednih subjekata u sastavu “Bobar” grupacije. Svi ti sporovi su riješeni, a u jednom periodu je u tim predmetima postupalo po troje sudija. Riješeno je onog trenutka kada je zauzet stav o valjanosti tih ugovora o kreditima – rekla je Gužvićeva.

Na kraju 2023. godine ostalo je nerješeno 19 predmeta stečajeva. Tokom prošle godine okončano je ukupno 706 predmeta, što ovaj sud rangira među najuspješnije u BiH, piše BN televizija.

1 thought on “Okončane parnice u stečaju Fabrike glinice “Birač”, ubrzo i završetak procesa stečaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *