Okružni sud u Bijeljini odbio prijedlog pritvora za lica koja su uhapšena prilikom otkrića laboratorije za uzgoj marihuane

U jučerašnjoj ackiji MUP-a RS otkrivena je laboratorija za uzgoj marihuane u Bijeljini, a zaplijenjeno je skoro tri stotine stabljika ove biljke. Danas je Okružni sud u Bijeljini odbio prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini da odredi pritvor uhapšenim osobama u jučerašnjoj akciji. U nastavku prenosimo saopštenje iz OJT u Bijeljini:

ODBIJEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Bijeljini je Rješenjem, broj 12 0 K 010225 24 Kpp, od 15.02.2024. godine odbio Prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini za određivanje pritvora protiv osumnjičenih B.D. i A.A. zbog osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično djelo -Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga- iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 2. i 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, sve u vezi sa članom 37. istog zakona, a osumnjičeni A.A. izvršio navedeno krivično djelo u sticaju sa krivičnim djelom -Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija- iz člana 361. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Protiv osumnjičenih B.D. i A.A. je predloženo određivanje pritvora shodno odredbama člana 197. stav 1. tačka b) i v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Okružni sud u Bijeljini je navedenim Rješenjem naložio da se osumnjičeni imaju odmah pustiti na slobodu. Postupajući tužilac je u zakonskom roku uložio žalbu na Rješenje Okružnog suda o odbijanju Prijedloga za određivanje pritvora protiv osumnjičenih.

Preduzimanjem radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *