Oleg Deripaska od Rudnika boksita traži 21 milion eura

Nekadašnji vlasnik Rudnika boksita Nikšić, ruski biznismen Oleg Deripaska potražuje od ove kompanije u stečaju preko 21 milion evra.

Od toga, 17,15 milona evra se navodno odnosi na iznos pozajmljen kompaniji u periodu dok je gazdovao njom, kao i 4,4 miliona evra kamate, što bivši radnici osporavaju.

Podgorički “Dan” podseća da ovaj spor traje već 10 godina, a radnici tvrde da ova sredstva nikada nisu ušla u kompaniju, što potkrepljuju činjenicom da im nijedna institucija nije dostavila validan dokument koji bi potvrdio transfer sredstava, kao ni to ko je i da li je podigao navedeni novac.

Prema navodima predstavnika radnika Raša Čivovića, ovaj predmet jedan je od najočiglednijih primera korupcije u državi, na koji, međutim, niko ne želi da se osvrne.

“Često ga upoređujem sa slučajem ‘Limenka’. Navodno su naručili projekat od 10 zgrada za radnike na radničkom placu od 18.622 metra kvadratna plus 12.641 kvadrat koje Sindikat daje za komunalije, bez tendera za projekat, a firma CEAC, koja je upravljala rudnikom, najavljuje stečaj, pa je očigledno da se radio o korupciji”, istakao je Čivović na ročištu.

Čivović navodi i da je stečaj u Boksite uveden 2013. godine zbog duga od milion i po evra, a zahtev za stečaj predala je CKB banka. Čivović je naveo i da se u prethodnom periodu obraćao brojnim poslanicima, institucijama, ministrima, ali da odgovora nije bilo nikada.

“Nadam se da će dolaskom nove vlasti konačno neko početi da se bavi ovim primerom korupcije, koji se zataškava već duži period. Novi premijer, ali i brojni ministri, upoznati su jer sam im dostavljao podatke, a sa nekima se i sastajao. Krajnje je vreme da se pozabave ovim slučajem, jer su se i tužilaštvo i sudstvo dokazali kao najgora karika u državi”, poručio je Čivović.

Dodao je da se tada kompanija “Shasta Universal INC” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, u vlasništvu Olega Deripaske, javlja sa potraživanjima u stečajnom postupku kao poverilac i traži 17.148.205, kao i 4.397.645 eura po osnovu kamata. “Naime, ja kao stečajni poverilac, ali i radnik, znam da ta sredstva nikada nisu završila u preduzeću, jer da jesu Rudnici nikada ne bi otišli u stečaj. Taj novac, ako je i stigao u Crnu Goru, verovatno je završio u džepovima privatnih lica, poručio je Čivović.

On kaže i da se obraćao brojnim institucijama da bi mu potvrdili da je taj novac uplaćen, ali da nikada ni od jedne nije dobio odgovor.

“Tražim da napravite urgenciju, i od Centralne banke (CBCG) zatražite podatak da li je pomenuti novac uplaćen, odnosno da li je ušao u Crnu Goru preko litvanske banke, jer veštak nema podatak da je neko od nadležnih u Rudniku podigao taj novac. Očigledno je da sprega između bivših sudija i drugih nadležnih organa čini sve kako bi se ovaj slučaj zataškao, a radnici naterali da odustanu od sudskog postupka”, kaže Čivović.

Čivović je podsetio i na to da oko 200 bivših radnika Rudnika boksita ne mogu da naplate svoja potraživanja, koja su očekivali da naplate od prodaje upravne zgrade preduzeća. Naime, novac je uplaćen mađarskoj kompaniji koja je izvozila rudu za Zvornik, na ime izgubljene dobiti. Čivović tvrdi da taj novac nije smeo da završi na računu kompanije, jer su svi ugovori u toku stečaja ništavi.

Zgradu Rudnika otkupila je njemačka kompanija Lidl.

(Dan/Investitor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *