Omladinska banka Zvornik pokrenula dva društvena preduzećaOmladinska banka Zvornik uz pomoć fondacije Mozaik ipokrenula je dva društvena preduzeća u našem gradu. Više o tome rekla nam je koordinatorica Omladinske banke Zvornik Dragana Spasić.

Omladinska banka je projekat Fondacije Mozaik koji okuplja mlade ljude širom BiH da provode društveno inovativne projekte kako bi rijesili probleme zajednice koji ih bole.

U zadnjih 9 godina kroz program Omladinske banke podrzano je 1578 projekata u vrijednosti 5.7 miliona KM koje su realizovali 19620 volontera i volonterki.

 
M-Zona je zadnji projekt fonadacije Mozaik i o njemu govori Dragana Spasic, koordinatorica Omladinske banke u Zvorniku,student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istocnom Sarajevu.
M-Zona je platforma koja mladim ljudima od 17 do 35 godina u Bosni i Hercegovini pruza priliku da naprave nesto korisno za sebe i zajednicu. Kroz platformu mladi osmisljavaju i realizuju drustveno inovativne projekte,unapredjuju svoje vjestine kritickog i kreativnog razmisljanja, poslovnog komuniciranja i imaju sansu za pokretanje sopstvenog drustvenog biznisa koji ce kreirati radna mjesta u BiH.
Drustveno inovativan projekat je projekat koji nudi novo rjesenje za stari problem ili potrebu,i osnazuje ljude ciji se problem rjesava. Takvi projekti fokusirani su na opste dobro,a ne na korist pojedinca. Program Omladinske banke podrzava projekte 1000-3000 KM za neformalne grupe od najmanje tri, a najvise sedam clanova.

Omladinska banka Zvornik pokrenula dva društvena preduzeća
Dragana Spasic koordinatorica Omladinske banke Zvornik

Grad Zvornik i Fondacija Mozaik imaju saradnju koja se ogleda u potpisanom Memorandumu, a kreditni odbor Omladinske banke u Zvorniku poziva sve mlade ljude koji imaju ideje o promjenama u zajednici da se registruju u M-Zonu najkasnije do 02.04.2017. “
Omladinska banka u Zvorniku aktivno radi od 2009. godine,i za sve to vrijeme podrzano je puno kvalitetnih projekata. Od svega toga ja sam najponosnija na grupu djevojaka koja je kroz program Fondacije Mozaik uspjela da ostvari svoj preduzetnicki potencijal. Tako su se u Mozaikovom Inkubatoru drustvenih biznisa nasla cak dva iz Zvornika.

Koji su to društveni biznisi koje mozemo ocekivati u Zvorniku?

Mislilica predstavlja drustveni biznis koji ima za cilj da smanji zaokupljenost dece savremenom tehnologijom i podstice 4 aspekta razvoja (emocionalni, socijalni, intelektualni, grafomotorni) koji mogu biti naruseni preteranom upotrebom tehnologije.

Omladinska banka Zvornik pokrenula dva društvena preduzeća

Prvo izdanje edukativnih igrica koje Mislilica predstavlja pod nazivom “Nauci da se igras, igraj da se naucis” namenjeno je deci uzrasta od 3 do 5 godina i deci uzrasta 6 i 7 godina. Nas cilj nije da decu u potpunosti odvojimo od savremen tehnologije, nego da se upotreba iste smanji u odredjenoj meri, a da se podsticu navedeni aspekti razvoja koji su nepohodni za adekvatan razvoj dece.
“Super žena” – Agencija za čišćenje i održavanje je društveni biznis koji nudi usluge u vidu površinskog i dubinsko čišćenja. Društveni problem koji rješava jeste nezaposlenost žena preko četrdeset godina starosti i NK obrazovanja. Kroz svoj rad akcenat će davati na edukaciju ovih žena u vidu opismenjavanja, kurseva računara, starnih jezika i samoodbrane.

Takođe će biti inicijator njihovog uključivanja u društvene aktivnosti u kojima će one biti glavni akteri i pokretači. Cilj nam je da se smanji nezaposlenost ovih žena, broj socijalnih slučajeva, poboljša psihičko stanje, poveća produktivnost i pokretljivost istih.
Vise informacija mozete pronaci na Facebook stranici Fondacije Mozaik, kao i na veb adresama www.m-zona.com www.mozaik.ba

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *