Mladi Zvornika se vrlo lako odlučuju da postanu članovi neke od političkih partija, u nadi da će što prije naći posao i riješiti ovo veoma važno životno pitanje. Na drugoj strani, u većini slučajeva teško se odlučuju da se uključe u rad nevladinog sektora i kroz volonterizam steknu neka nova iskustva i vještine, prijateljstva koja će im svakako dobro doći u životu.

Takva iskustva su i novoosnovanog Omladinskog kluba u Zvorniku. Ova mlada organizacija se odmah na početku svog rada susrela sa problemom male zainteresovanost mladih Zvornika za učešće u projektima i radu, ali nakon nekoliko projekata koje su uspješno realizovani, prema riječima koordinatorice Dejane Katić, slika se polako mijenja i mladi dolaze lično u klub i interesuju se kako da se uključe u rad.

„Još uvjek nismo zadovoljni, jer je posebno u gradu mala zainteresovanost mladih i u narednom periodu ćemo više raditi na tome da mlade privučemo aktivizmu, “ naglašava Katić.

U Omladinskom klubu je poziv otvoren za sve mlade i aktivne ljude od 15 do 30 godina. Koordinatorice aktivnosti Dejana Katić ističe : „Naš cilj je da promovišemo aktivizam i omladinski rad i da pružimo mogućnost mladima da provedu kvalitetno svoje slobodno vrijeme, kroz neformalno učenje, lični i društveni razvoj i definišemo njihove potrebe i probleme “ .

Ona je navela da su pred njima mnogi planovi koji treba da se realizuju kako bi okupili što veći broj mladih i tako promovisali aktivizma mladih.

Imajući u vidu da Omladinski klub u Zvorniku još nije napunio godinu dana rada, pitali smo Katićevu da li su se, kroz dosadašnji rad iskristalisali koji su to problemi mladih. Nezaposlenost i nedostatak kvalitetnog kulturno zabavnog sadržaja su jedni od problema, kaže korodinatorica Omladinskog kluba Dejana Katić: „ Mislim da dosta mladih odlazi iz našeg grada. Tu su do završetka srednje škole, a onda odlaze na fakultete, ili u portragu za poslom. Iz tog razloga mi i želimo da što više mladih motivišemo da se uključe u naš rad, da zajednički promjenimo stvari kako bi spriječili njihov dalji odlazak “ .

Iako su mlada organizacija u Omladinskom klubu Zvornik su zadovoljni do sada postignutim. „Naših stalnih aktivnih članova je trenutno devet. Svi smo prošli na početku osnivanja obuku za omladinske radnike kroz A i B nivo, kao i za menadžera organizacije, od strane PRONI centra za omladinski razvoj. Sa ponosom nam nabraja koorinatorica Dejana Katić da su nakon toga održali prve radionice, na temu „Vjerska tolerancija i suživot“ i „Profesionalna fotografija za mlade“. Ralizovali su u saradnji sa World vision i novogodišnje druženje, zabavno edukativnog karaktera za učenike petog razreda OŠ „Sveti Sava“.

I početak 2020 godine je obećavao da će se edukacije, radionice, projekti nastaviti planiranim tempom. Realizovan je prvi Zimski matematički kamp koji je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. U januaru mjesecu smo organizovali prvi dio Zimskog matematičkog kampa u kojem je učestvovalo 38 učenika sa područja regije Birač. Ovim projektom smo postali više prepoznatljivi u lokalnoj zajednici , što nam je dalo dodatni vjetar u leđa, ističe Katićeva.

Pandemija virusa korona, naterala je Omladinski klub da napravi pauzu u radu, pa još uvjek nije realizovan drugi dio ovog kampa, ali i druge planirane aktivnosti. Nadaju se da će drugi dio Matematičkog kampa uspjeti da realizuju krajem ovog mjeseca, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

„Mišljenja smo da djeca mnogo više nauče kroz rad sa profesorom, pa zato nismo željeli da organizujemo online predavanja, “ kaže Katićeva.

Pored aktivnosti koje su sami realizovali, Omladinski klub Zvornik je učestvovao i u radu drugih organizacija , kroz projekte, obuke, radionice. Bili smo dio Mirovnog kampa „Budi glasnik mira“, obuke za pisanje projekata, kao i obuke za facilitatore, nabrojala nam je Dejana Katić. Sve navedeno dovelo je do uspostavljanja dobre saradnje, ali i sklapanja prijateljstava sa mladima iz Kalesije, Bijeljine, Sarajeva, Brčkog, Vlasenice. Zbog svega navedenog Omladinski klub još jednom poziva mlade ljude da im se pridruže u novim aktivnostima i postanu dio pozitivnih priča iz Grada Zvornika.

Omladinski klub Zvornik je osnovan kroz projekat koji je realizovan zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije IOM uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) .

Projekat Priče sa granice se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *