sapna1Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, prevođena premijerom Begom Gutićem i predsjednikom Skupštine TK Senadom Alićem, te federalnim ministrom izbjeglih i raseljenih osoba Edinom Ramićem, posjetila je Općinu Sapna i novoizabranog načelnika općine Zudina Mahmutovića. Glavna tema razgovora bio je razvoj Sapne s posebnim akcentom na privredni razvoj ove općine.

“Ravnomjeran razvoj svih općina Tuzlanskog kantona jedan od ciljeva Vlade Tuzlanskog kantona. Samim tim razvoj općine Sapna zajednički je cilj općinskih i kantonalnih vlasti. S tim u vezi danas smo dogovorili da Kantonalna vlada, nakon što Općina riješi pitanje prostora, uzme učešće i pomogne realizaciju projekta poslovne zone u Sapni” rekao je premijer Gutić, te dodao da raduje činjenica da već postoji konkretan interes kompanije Lafat komerc da investira i otvori nova radna mjesta na ovom području.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i infrastruktura na području općine Sapna. S tim u vezi premijer Gutić je ponovio stav i zainteresiranost Vlade Tuzlanskog kantona da nastavi sa izgradnjom regionalnog puta koji povezuje Sapnu i Teočak. Za ove namjene tokom 2016. godine Vlada je već izdvojila oko 800.000 KM.

“U planu JU Direkcija regionalnih cesta TK u 2017. godinu za ovaj putni pravac su planirana značajna sredstva u iznosu od oko 750.000 KM, tako da očekujemo da ćemo ispuniti naše obećanje da do 2018. godine asfaltnim putem spojimo Sapnu i Teočak, ali istovremeno i području Zvornika damo brži i kraći put prema graničnom prijelazu Orašje”, zaključio je premijer Gutić.

Podršku realizaciji ovih projekata, a prije svega otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju dat će i ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe FBiH.

“Federalno ministarstvo će naredne godina imati javne pozive koji se tiču zapošljavanja povratnika i raseljenih osoba na području općine Sapna, tako da će svi privredni subjekti koji budu zainteresirani imati priliku da dobiju i podršku ovog ministarstva”, rekao je federalni ministar Ramić dodajući da će ministarstvo i ove godine podržati određene projekte koji su započeti u proteklom periodu, kao što je to slučaj sa izgradnjom sportske dvorane u Sapni, koja će umnogome doprinijeti kvalitetu života stanovnika ovog kraja.

Načelnik Mahmutović izrazio je zahvalnost za iskazanu spremnost kantonalne Vlade i federalnog ministarstva da podrže razvoj ove općine.

“Ovu priliku koristim da se predstavnicima Kantonalne Vlade i federalnog ministarstva zahvalim na iskazanoj podršci, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da kao Općina obezbijedimo sve uslove i povoljan ambijent kojim ćemo privući privrednike da investiraju, otvore svoje pogone i uposle ljude na području Sapne” rekao je načelnik Mahmutović nakon obilaska prostora gdje je planirana izgradnja poslovne zone.

Osim premjera Gutića, u ime Vlade TK današnjem sastanku prisustvovali su i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i savjetnik premijera Miralem Nuhanović.

(Istočna Bosna – Vlada TK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *