Opera "Zmaj od Bosne" posvećena Husein-kapetanu Gradaščeviću u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će 15. decembra biti izvedena praizvedba opere “Zmaj od Bosne” posvećene liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića.

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, istakla je da je godina u kojoj proslavljamo sedamdeset godina opere najbolje vrijeme za održavanje premijere ove dugo očekivane opere.

“Na ovaj način smo potvrdili kvalitet i bogatstvo koje smo dobili u bosanskohercegovačkoj operi. Ovom završnom svečanošću možemo zaokružiti jednu veliku i impozantnu cjelinu u kojoj se nalazi opera Narodnog pozorišta”, rekla je Hašimbegović.

U ovom projektu učestvuju sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta (drama, opera i balet), a Hašimbegović je istakla da je veoma važno imati kadar koji je sposoban izvesti ovako zahtjevno djelo.

“Nismo se bavili političkim temama, već toplim ljudskim pričama. Ciklično se ponavljaju događaji koji nas s vremena na vrijeme upućuju da budemo obazrivi i da na neki način trebamo pokušati sačuvati naš integritet i identitet. Ovim projektom smo dokazali da je menadžment Narodnog pozorišta odgovoran prema toj činjenici”, rekla je Hašimbegović.

Režiju za operu “Zmaj od Bosne” radio je Ozren Prohić, a muziku je komponovao Asim Horozić.

S obzirom na to je da Horozić već komponovao muziku za čuvenu operu “Hasanaginca” koja je dobila pohvale ne samo u našoj državi, nego i u susjednim, v. d. umjetničkog direktora Opere Dario Vučić je istakao da ne sumnja da će i ova predstava biti izuzetno kvalitetna i uspješna i da će dugo živjeti na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prvak opere Ivica Šarić rekao je da je privilegija biti dio ovako značajnog projekta.

“Zmaj od Bosne” bit će šesta praizvedba opere koja se izvodi na daskama Narodnog pozorišta. Prva je bila “Jazavac pred sudom Vlade Miloševića”, druga “Hasanaginca” Asima Horozića, treća “Aska i vuk” Asima Horozića, četvrta “Srebreničanke” Ivana Čavovića, a peta “Alma” Jasmina Osmanagića.

(klix.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *