Perite svoje jagode. To je poruka koju ljudi na TikToku šalju svojim pratiteljima. Sve više ljudi na toj platformi dijeli snimke o tome kako propisno oprati jagode. Mnogi kažu kako jagode umaču u vodu sa soli kako bi se riješili prljavštine i sitnih buba koje bi mogle biti unutra. Neki sugeriraju čak da u otopinu dodate i malo octa. Vjerovatno svi peremo jagode, ali očigledno samo ispiranje nije dovoljno. Niko vam ne želi uništiti jagode, ali svi vjerovatno jedemo male bube u njima godinama bez da to znamo. Savjet o tome koliko dugo trebate čuvati jagode u slanoj vodi varira od osobe do osobe. Neki kažu da je dovoljno 5 minuta, dok drugi kažu da svoje ukusne bobice trebate namakati do pola sata. Naravno, potrebno ih je i naknadno isprati kako ne bi bile slane.

jagode-pranje

Kao i mnogi drugi na internetu, i novinarka BuzzFeeda Krista Torres bila je šokirana ovim otkrićem. Kao neko ko je dosad jagode prao samo vodom, mislila je kako su savjeti korisnika TikToka glupost. Sve dok sama nije isprobala isto. Napunila je zdjelu vodom sobne temperature, ubacila unutra pet kašika soli i jagode te čekala oko 30 minuta. Kaže kako nije vidjela bube u zdjeli kasnije, ali kad je pokupila jagode i pogledala izbliza, bila je užasnuta jer je uočila kako iz njih izlaze male bube.

Prema LiveStrongu, pranje povrća i voća morskom soli može pomoći u uklanjanju pesticida, ali sad znamo da pomaže i u uklanjanju prljavštine i buba iz njih. “Vidjela sam crve na oko šest od osam jagoda koje sam stavila u zdjelu. Fuj”, kaže Krista. Bijeli crvići u jagodama potomci su vinske mušice poznate pod imenom octena mušica ploda (Drosophila suzukii). Prema Garden’s Aliveu, ženke odlažu svoja jaja u unutrašnjost voća koje tek počinje sazrijevati, posebno borovnica, jagoda i malina. Što znači da ih ima u ovome voću.

Prema časopisu Scientific American te mikroskopske bube pronalaze svoj put u sve vrste hrane tokom branja i pakiranja pa je njihov određeni broj dopušten u određenim vrstama hrane. Na kraju dana, svi smo jeli kukce godinama – samo ne razmišljamo o tome. Svugdje ćete pronaći sićušne komade insekata, uključujući voće i povrće u konzervi.

Layla Eplett piše na blogu Scientific American Guest Blog da ljudi u prosjeku progutaju oko jedan do dva kilograma muha, crva i drugih buba svake godine, a da toga nisu ni svjesni. “Iako je neugodno razmišljati o tome, poprilično je bezopasno”. Međutim za svaki slučaj operite jagode. Dobro ih operite.
(Index)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *