Pandemija koronavirusa dovela je i do otpuštanja radnika u Tuzlanskom kantonu. Međutim, popuštanje mjera poslodavce je ponovo dovelo do toga da na posao vraćaju stare radnike, ali i zapošljavaju novu radnu snagu.
Iako laganim koracima, ekonomska situacija se popravlja u Tuzlanskom kantonu, objavljuju se novi oglasi za posao, a u maju se 2.100 osoba odjavilo s evidencije nezaposlenih zbog dobijanja radnog angažmana, potvrđeno je za Klix.ba.

Stanje nesreće uzrokovano koronavirusom na području Federacije BiH proglašeno je 16. marta 2020. i od tada do kraja maja ove godine na evidenciju Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona prijavljeno je skoro 5.250 osoba kojima je prestao radni odnos.

Najviše otkaza u aprilu, a zaposlenih u maju

Glasnogovornica Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Amela Makul za Klix.ba je kazala da je ukupan broj nezaposlenih u martu ove godine u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH iznosio blizu 73.600 osoba, a u aprilu se popeo na 78.600. Mjesec maj donio je pozitivnije podatke s obzirom na to da je zabilježen pad broja nezaposlenih i on je ukupno iznosio 78.000 osoba, dok je do 12. juna ove godine on umanjen za još 500.

Prema riječima Makul, na evidenciju nezaposlenih do 16. marta se javilo 775 osoba koje su došle iz radnog odnosa, a 659 je zabilježeno do kraja mjeseca, nakon proglašenja stanja nesreće. Najviše otkaza građani su dobili u aprilu, okvirno 3.200, u maju 1.400, dok je skoro 750 zabilježeno do 16. juna ove godine.

S druge strane, Makul nam je kazala da je odjavu s evidencije Službe za zapošljavanje TK zbog zaposlenja u martu zatražilo 1.300 osoba, u aprilu 400, dok je u maju najviše i to 2.100. Također, do 16. juna ove godine postupak primanja novčane naknade nakon ostanka bez radnog odnosa prekinulo je 600 osoba.

“U kontinuitetu se smanjuje broj nezaposlenih, što je jedna svjetlija vijest u ovom trenutku. Mi smo u aprilu imali jedan zaista veliki skok u broju nezaposlenih, ali na svu sreću svakim danom imamo nove ugovore o radu osoba koje odjavljujemo. Također, poslodavci su ovih dana aktivni što se tiče zapošljavanja, dobijamo mnogo oglasa za posao te zahtjeva za posredovanje”, kazala nam je Makul.

U Tuzlanskom kantonu trenutno 2.100 osoba ostvaruje pravo na dobijanje mjesečne naknade nakon prekida radnog odnosa, odnosno dobijanja otkaza. Makul navodi da je visina mjesečne novčane naknade 382 KM, naglasivši da u budžetu imaju dovoljno sredstava za isplatu.

Za ostvarivanje ovog prava u martu je zahtjev predalo okvirno 490 osoba, a u aprilu je riječ o njih 1.400. Maj je donio najveći broj njih i to 2.450, dok je do 12. juna stiglo njih 400.

Makul kaže da svi zahtjevi ne budu odobreni zbog činjenice da ne ispunjavaju uslove. Mjesečno ih se odobri od 400 do 800, u zavisnosti od toga koliko ih je podneseno tog mjeseca.

“Trenutno je zbog velikog broja pristiglih zahtjeva u periodu pandemije došlo do blagog kašnjenja u izradi rješenja, ali kolege iz Odjeljenja za materijalnu i socijalnu sigurnost rade najviše što su u mogućnosti, čak i subotama od kuće i slično te se nadamo da će prevazići zaostatak”, navela je Makul.

Kako je istaknula, do prošlog mjeseca spomenuta procedura je završavana u roku, međutim troje zaposlenika u ovom odjeljenju sada uporedo ima i odjave osoba koje su u postupku dobijanja novčane naknade dobile zaposlenje. Samo do utorka, 16. juna, takvih je bilo 600 slučajeva.

Različit intenzitet oporavka

Kada je riječ o procesu oporavka privrede, nakon stanja prirodne nesreće i ukidanja restriktivnih mjera koje su uslovljene koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, on prema informacijama do kojih smo došli varira od oblasti do oblasti. Dok u trgovini i ugostiteljstvu to ide nešto jednostavnijom dinamikom, znatno sporije se odvija u sektoru industrijske proizvodnje.

“Taj proces oporavka će dugo trajati jer je došlo do smanjenja industrijske proizvodnje, kao i izvoza. To su faktori koji utječu na privredu Tuzlanskog kantona koja je tako strukturirana i tu su zastupljeni problemi”, kazao je za Klix.ba Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Kantonalna i Federalna vlada u jeku pandemije obećavale su finansijsku podršku privrednicima u ovom kraju, a Kikanović nam kaže da je određeni dio pomoći već stigao.

“To će trajati još jedan mjesec i mi sada čekamo nove mjere Vlade Federacije BiH kako bismo vidjeli šta će biti u dugoročnom oporavku privrede i tako dalje”, dodao je Kikanović.

Poslodavci se nadaju da će u narednom periodu doći do znatnije stabilizacije stanja u ekonomskom segmentu, što bi otvorilo i veću mogućnost za angažovanje nove radne snage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *