Oprez: Na tržištu BIH zdjele u kojima ima melamina opasnog po zdravlje

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da su na tržište BiH isporučene crne okrugle zdjele proizvedene u Kini u kojima je utvrđena prisutnost melamina.

Obavijest o neispravnosti dostavila je Italija.

Ovaj proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o plastičnim materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom (Službeni glasnik BiH, broj 66/17) i Pravilnika o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom (Službeni glasnik BiH, broj 42/10).

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Naziv proizvoda kao na oznaci: Ciotolina tonda melamina nera diametro cm 7×3,5.

Kategorija proizvoda: Materijali u kontaktu s hranom.

Ostale oznake: Art. T8164Z, Lotto No: 01/22.

Proizvođač/izvoznik: Zicco Tableware Co. Ltd., No 32, Hongling 1 Road Guanyao Shishan Town, Nanhai Foshan City, Provincija Guangdong, Kina.

Rizik: Ozbiljan.

Opasnost: migracija melamina.

Melamin je sintetički proizvod visoke čvrstoće i otpornosti na habanje. Melamin je poseban premaz otporan na vlagu i mehanička opterećenja. Zbog svoje vrste i nekih svojstava, ovaj materijal se naziva i umjetnim furnirom.

Ljekari diljem svijeta oglašavaju alarm za zabranu proizvodnje posuđa od melamina. Ovaj se materijal sastoji od toksičnih komponenti koje negativno utječu na ljudsko zdravlje. Uz stalnu upotrebu posuđa od melamina, količina emitiranih tvari se povećava i doseže opasne vrijednosti.

Ne samo da je melamin opasan za ljudsko zdravlje. Šteta za tijelo uzrokuje boje koje se dodaju. One emitiraju teške metale kao olovo, mangan, kadmij. Testovi su pokazali da su životinje koje su jele iz melaminskog posuđa imale mutacije i rak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *