Licima starijim od 65 godina od juče je dozvoljeno kretanje bez vremenskog ograničenja, odlučio je Republički štab za vanredne situacije koji je donio i Zaključak o zabrani organizovanja maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama.

Osobe koje prelaze granicu zbog sahrane člana porodice nisu u obaveznoj izolaciji, prestanak rada psihološkog savjetovališta...

Sva lica koja u Zvornik stignu iz inostranstva i na graničnom prelazu od republičkog sanitarnog inspektora dobiju rješenje o kućnoj izolaciji, dužni su se javiti u Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja na brojeve telefona 066/482-203, 056/211-764 i 056/211-100 lokal 208. Osoba koja ulazi u Republiku Srpsku radi sahrane člana uže porodice može da se kreće bez ograničenja do 72 časa nakon ulaska, uz predočavanje negativnog rezultata testa na virus korona, ne starijeg od 72 sata i dokumenta kojim potvrđuje srodstvo sa preminulim. Ovo lice na granici će evidentirati republički sanitarni inspektor, a obavezno je da se prijavi nadležnoj komunalnoj policiji prije napuštanja mjesta boravka, definisano je Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 35-1/20.

U ponedeljak su poslije duže pauze počeli da rade ugostiteljski objekti za ishranu i piće, frizerski i kozmetički saloni, dječije igraonice, fitnes centri, priređivači igara na sreću, sportske organizacije i sportisti koje obuhvataju trenažni proces, privatne stomatološke ambulante. Kod ovih i drugih subjekata nadležne inspekcijske službe kontrolisaće poštovanje mjera propisanih u uputstvima „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja bolesti COVID-19 na radnom mjestu.

U kućnoj izolaciji na području grada Zvornika nalazi se 315 lica, dok je ova mjera istekla za 1.278 osoba. Komunalna policija u toku prethodnog dana obavila je 50 kontrola lica u kućnoj izolaciji i sve su bile uredne. Zbog kršenja policijskog časa koji je na snazi od 22:00 do 5:00 sati kažnjena je jedna osoba. Nisu evidentirani prekršioci ostalih mjera zabrane.

Psihološko savjetovalište koje je Grad Zvornik uz podršku Centra za mentalno zdravlje i zvorničkih obrazovnih ustanova pokrenuo 27. marta sa ciljem pružanja psihološke pomoći licima u izolaciji ili onima koji se teško nose sa pandemijom virusa korona danas je prestalo da radi u dosadašnjem obimu. Zainteresovanim licima i dalje će za ovu vrstu pomoći biti dostupni brojevi telefona 056/211-100 lokal 287, 0038765/373-969 i 0038164/932 9835.

Gradski štab za vanredne situacije apelovao je danas na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da omoguće testiranje većeg broja studenata iz Zvornika koji studiraju u inostranstvu. U Regionalnom centru Instituta u Zvorniku ograničen je broj na 20 testiranja dnevno za cijelo područje koje pokrivaju, od Bijeljine od Vlasenice, a u prethodna dva dana samo iz Zvornika prijavilo se 300 studenata popunivši upitnik Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Studenti sa područja grada Zvornika koji studiraju u Srbiji i imaju dvojno državljanstvo, a zbog obaveza na fakultetima ne mogu sačekati testiranje u Institutu za javno zdravstvo – Regionalni centar Zvornik, jedna od mogućnosti je da pređu u Srbiju gdje će biti upućeni u kućnu izolaciju dok ih ne pozovu na testiranje na virus korona. Grad Zvornik je spreman da snosi sve eventualne troškove tog testiranja.

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik poziva građane da odgovornim ponašanjem brinu o svom zdravlju, da poštuju propisane mjere i naredbe, saopšteno je danas iz gradskog štaba za vanredne situacije u Zvorniku.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *