Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća u vrijeme kada se sektor malinarstva susreće sa velikim problemima iskazalo je jedinstven stav i potpunu opredjeljenost članova za očuvanje sektora jagodičastog voća.

Otkupljivači: Cijena maline treba biti između 2,30 i 2,50 KM po kilogramu

“S obzirom da ne živimo u izolovanom svijetu, te zbog tržišnih okolnosti i elemenata, Udruženje je već početkom godine najavljivalo pad otkupnih cijena koji je prouzrokovan padom izvoznih cijena.

U prethodnim godinama malina nije bila dovoljno prepoznata u sistemu državnih poticaja i podrške, ali Udruženje se uspjelo izboriti za izmjenu ove stavke, što je i potvrđeno na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen zaključak da u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća (maline) Federalna vlada, vlade kantona, gradovi i općine obavezuju se da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline).

S tim u vezi urađena je i priprema za poticajna sredstva za naredne godine, te ovim putem tražimo od državnih institucija da u ovoj ključnoj godini opstanka sektora reaguju”, naveli su iz Udruženja.

Sve članice su dobile uputu da prilikom definisanja cijene pomjere granice visine cijene na maksimalan iznos koji mogu platiti. Stav Udruženja je da ukupna cijena maline bude između 2,30 KM/kg do 2,50 KM/kg zajedno sa poticajima države i paušalnom naknadom.
Otkupljivači: Cijena maline treba biti između 2,30 i 2,50 KM po kilogramu

“Smatramo da je ovaj prijedlog cijene dovoljan da sektor opstane u ovoj izrazito teškoj godini koja je pogodila sve učesnike lanca od proizvođača do otkupljivača i izvoznika maline. Kako bi se riješili svih nedoumica dajemo mogućnost proizvođačima da kod svojih otkupljivača provjere stvarne izvozne fakture cijena”, poručili su malinari.

Uputili su apel državnim institucijama svih nivoa da pomognu ovaj sektor i poručili da bez takve pomoći ovaj sektor neće moći preživjeti i opstati.

(klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *