Ove subote u Kamenici kolektivni iftar za 300 postača

Zvornička Kamenica poznata je po mnogo čemu, a jedna od ljepših znamenitosti ovog živopisnog mjesta u Podrinju jeste činjenica da Kamenica ima najveći broj efendija po glavi stanovnika. Prema nezvaničnoj evidenciji Kamenica trenutno ima preko stotinu svršenika medresa koji obavljaju funkcije imama širom Bosne i Hercegovine.

Uz efendije Kamenica ima veliki broj hadžija, ljudi koji su obavili svetu dužnost muslimana hadž, posjetu najsvetijim mjestima muslimana.

U Kamenici će ove subote biti upriličen prigodan program i kolektivni iftar za 300 postača. Iftar je u organizaciji hadži Mehmeda Salkića i džematlija Kamenice. Prije iftara proučit će se Jasin šehidima i klanjati  Akšam namaz na platou Šehidskog spomen obilježja u Bakračima.

s

Kamenica je mjesto različitih lijepih događaja tokom cijele godine, a jedan će biti upriličen i ove subote.

Mještani Kamenice mogu se podičiti i jednim pozitivnim fenomenom: da su uvjerljivo prvi u Bosni i Hercegovini po broju svršenika medrese. Tako Kamenicu često nazivaju i selom hodža.

Da ova kvalifikacija ima osnova, govori podatak da je više od stotinu Kameničana u novijoj historiji steklo zvanje i obavljalo dužnost imama.

Idriz ef. Memić, profesor u Behrambegovoj medresi u Tuzli, Kameničanin čije je četvero djece, također, završilo medresu, prije nekoliko godina je za medije rekao da je u ovom kraju postojala duga tradicija obavljanja namaza u džematu.

– Vjera je duboko usađena u kameničkom mentalitetu, što je dovelo do toga da je skoro svaka porodica imala polaznika medrese – kaže ef. Memić.

Osim njega, mnogi kamenički imami danas su na službama u džematima diljem BiH i dijaspore, a obavljaju i značajne dužnosti u okviru Islamske zajednice BiH.

Primjera radi, Mirsad ef. Kalajdžić šef je Ureda za dijasporu Rijaseta IZBiH. Među više Kameničana na mjestima predsjednika i glavnih imama u medžlisima su i Mustafa ef. Muharemović  koji službuje u Zvorniku, Islam ef. Hrnjić u Čeliću, Muhamed ef. Rizvić u Teočaku… Njegov imenjak i prezimenjak predvodi džemat u Luksemburgu, a Ibrahim ef.Čikarić, Esad ef. Memić i Hasudin ef. Atanović obavljaju najviše dužnosti u IZ Bošnjaka u Austriji.

Prema raspoloživim podacima, do početka rata i pet kameničkih djevojaka završilo je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a sadašnji broj mualima je mnogo veći.

Da će se neobična tradicija nastaviti, govori i podatak od prije nekoliko godina kada je dvadesetak učenika koji potječu iz ovog zvorničkog mjesta pohađa neku od medresa u BiH, a nekoliko mladih studira na islamskim fakultetima u zemlji i inozemstvu. Danas je taj broj i veći.

Priču o efendijama povezanim s Kamenicom proširuje podatak i na one koji su oženjeni djevojkama iz ovog mjesta. Među najpoznatijim imamima, kameničkim zetovima su i Amir ef. Karić; rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko, te hafiz Izet ef. Terzić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *