Pas iz Grčke stigao u Loznicu, nakon čega je vraćen vlasniku iz Francuske (FOTO)

Kako je pas iz Francuske, izgubljen pre više od godinu dana u Grčkoj, stigao do Loznice i tu našao utočište, ostaje nepoznanica i danas Danijeli Vujanić iz Udruženja „Beba Alts“, u čijem azilu za životinje je udomljen, ali da je posle toliko vremena njegov susret sa vlasnikom bio neverovatno dirljiv to su videli svi kada je Francuz Remi Dargere iz okoline Liona prošlog vikenda došao u Loznicu.

Naime, on je sa svojom Raikom, kako se zove keruša, početkom prošle godine iz Francuske krenuo biciklom da proputuje Evropom, ali, kada su se zatekli u Grčkoj nju su napali drugi psi i ona je, jednostavno, nestala. Potraga je bila bezuspešna i Remi je s tugom prihvatio činjenicu da dalje mora bez svoje ljubimice. Kada je prošlog vikenda stigao u Loznicu da preuzme pronađenog psa ispričao je neverovatnu priču. Tražio je psa po Grčkoj mesec dana i onda zaključio, ako je živa, da nije tu, da je otišla dalje i zato je postavio oglas na društvene mreže.

– Neprijatna situacija desila se na granici Grčke sa Turskom i posle toga sam je bezuspešno tražio na sve strane. Nisam mogao da je nađem, a nada je splašnjavala, iako je nisam gubio nikada. Raika je za mene član porodice, ne samo pas, i zato bih je tražio dok sam živ. Za sve nas je tajna kako je stigla do Srbije, ali je njena i moja sreća u tome što je ovde pronašla spas kod dobrih ljudi, a oni se pobrinuli da dođu u kontakt sa mnom – ispričao je Francuz.

Taj poziv iz Loznice ga je iznenadio, obradovao i, kako kaže, nijednog trenutka nije odugovlačio da krene po svog psa. Susret posle toliko vremena ih je oboje iznenadio, ali, kada su se ugledali, Raika mu je brzo prišla, umiljavajući se.

– Slučajno smo je pronašli, ne sluteći odakle je stigla. Zanimljivo je to što je uporno pokušavala da uđe u naše prihvatilište. Kako je stigla, ne znamo, ali pretpostavljamo da je krenula nazad u Francusku, a zadesila se na tom putu i ovde. Posle tri meseca kao lutalica bila je spremna za udomljavanje. Primetili smo neuobičajen broj na njenom čipu i onda smo krenuli da tragamo za eventualnim vlasnikom. Kada sam ukucala broj čipa odmah se pojavio oglas da za njom vlasnik traga, a sa fotografije na kojoj je ona s kačketom na glavi, zajedno sa gazdom, shvatili smo da je identična sa našom neobičnom „stanarkom“. Posle poziva na broj s oglasa javio se Remi, poslali smo mu i fotografije tako da je i on shvatio da nije reč o šali, već da je njegov pas živ i zbrinut. Susret je bio dirljiv, kao i odlazak iz Loznice naše nove mezimice, ali sreća je obostrana jer se sve završilo kako treba – kaže Vujanićeva i dodaje da zadnjih nekoliko godina ima dobre saradnice iz Udruženja „Hope for dogs Europe“, sa kojima je zajedno brinula o Raiki poslednjih par meseci.

(S. P. za Lozničke Novosti)

Foto: Lična arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *