Pisali i predsjedniku Izetbegoviću: Ostavku i izvinjenje Nedima Čivića želi većina Bošnjaka u ZvornikuProšle sedmice u Zvorniku je održana press konferencija na kojoj su dva odbornika SDA u Zvorniku, te nekoliko udruženja koji rade i djeluju na prostoru Zvornika (Udruženje demobilisanih boraca, Udruženje najvećih ratnih priznanja Podrinje, Udruženje građana povratnika Grada Zvornik, Udruženje za jačanje prava žena Anima 2005. Zvornik, Udruženje “Kobre 92-95), zatražili ostavku predsjednika zvorničke SDA, Nedima Čivića.

Posebno je interesantna audio snimka na kojoj se može čuti Nedim Čivić kako psuje borce, te govori da “treba izvaditi onu stvar i popišati ih”, što je naročito razljutilo demobilisane borce, članove njihovih porodica i rodbinu, a ne treba posebno naglašavati da je skoro svaka povratnička kuća Bošnjaka na području Zvornika i kompletnog Podrinja imala barem jednog pripadnika ARBiH.

Nakon press konferencije koja je naišla na odobravanje simaptizera SDA, ali i generlano povratnika Bošnjaka na područje Zvornika, uslijedilo je pismo koje je upućeno na ruke predsjednika SDA BiH, Bakira Izetbegovića, i predsjednika Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje, Dževada Mahmutovića.
Pismo je potpisalo čak 11 mjesnih odbora sa područja Zvornika, kojima je Nedim Čivić uveo Povrejeništvo, zatim pet članova Izvršnog odbora SDA Zvornik, kao i Mehmedović Mersad, aktuelni predsjednik Skupštine Grada Zvornika, i odbornik Elmedin Bošnjak.

Pismo poslanu vrhu stranke u nastavku prenosimo u potpunosti
sda2 sda3

S obzirom na evidentne probleme u funkcionisanju organa Stranke demokratske akcije u GO Zvornik, kao i ostavku na određene funkcije imenovanih članova Predsjedništva stranke IO, MO, kao i ostavku dva najperspektivnija odbornika izabranih na Lokalnim izborima 2016. godine.

Imajući u vidu da su u proteklom periodu, a odmah nakon Izbora, uvedena neopravdana povjereništva u određene MO, te je u svih šest povjereništava usmenim putem imenovan predsjednik GO SDA Zvornik gospodin Nedim Čivić, iako je Stranka u većini tih mjesnih odbora dobila zavidan broj glasova i samim tim uvođenje povjereništava je bilo nepotrebno. Taj čin je izazvao ogromno nezadovoljstvo predsjednika MO, članova i simpatizera Stranke, što je rezultiralo ostavkama predsjednika jedanaest najznačajnijih MO u Zvorniku.

Na zadnjim Lokalnim izborima u Zvorniku SDA je ostvarila sljedeće rezultate u MO gdje su uvedena povjereništva ili su predsjednici MO dali neopozive ostavke:

R.b. Mjesni odbor Broj glasova (SDA)
1. KRIŽEVIĆI 256
2. DONJA KAMENICA 157
3. LIPLJE/SAMARI 131
4. DIVIČ 73
5. KUČIĆ KULA 170
6. ĐULIĆI 175
7. KLISA 40
8. ŠETIĆI 15
9. JUSIĆI 18
10. TRŠIĆ 30
11. GORNJA KAMENICA 168
UKUPNO 1233

Osobe koje su podnijele neopozive ostavke na ključnim pozicijama su:
1. Mehmedović Mersad, aktuelni predsjednik Skupštine Grada Zvornika
2. Bošnjak Elmedin, odbornik

Članovi IO SDA Zvornik u ostavci:
1. Mehmedović Mersad
2. Selimović Sejad
3. Ahmetbegović Izudin, podpredsjednik
4. Pandur Zurijet
5. Nadil Avdić
6. Dva člana IO su napustili zemlju, sa trajnim boravkom u dijaspori

Članovi MO SDA Zvornik u ostavci:
1. MO KRIŽEVIĆI – Muriz Halilović
2. MO D. KAMENICA – Rahman Nukić
3. MO SAMARI – Muhamed Hodžić
4. MO DIVIČ – Smajo Kapidžić
5. MO KUČIĆ KULA – Izudin Ahmetbegović
6. MO ĐULIĆI – Mevludin Gojkić
7. MO KLISA – Nadil Avdić
8. MO ŠETIĆI – Sulejman Hasanović
9. MO JUSIĆI – Mujo Islamović
10. MO TRŠIĆ – Fikret Limić
11. MO G. KAMENICA – Sejad Selimović

Zaključak:
Shodno gore navedenom, a u cilju rješavanja novonastale situacije, molimo da se u skladu sa Procedurama i stranačkim Uredbama, kao i hitnim potrebama za donošenjem adekvatnih rješenja odredite prema Obavještenju koje Vam šaljemo na dalje postupanje. U prilog tome ide i činjenica da je SDA na zadnjim Lokalnim izborima učestvovala u koaliciji sa strankom SBB i na osnovu statističkog izvještaja CIK-a osvojila ukupno 2738 glasova, od toga su putem pošte došla 253 glasa, dok je na redovnimk biračkim mjestima kolaicija SDA/SBB dobila 2155 glasova. Nepobitna činjenica i relevantan pokazatelj, a na osnovu rezultata i izvještaja iz CIK-a, ako se oduzme broj glasova iz MO koji su u ostavci, a uzevši u obzir glasove sa redovnih biračkih mjesta, koalicija SDA/SBB na ostalim biračkim mjestima (15 mjesnih odbora) iz MO osvojila je 922 glasa, samim tim dolazimo do činjenice da je koalicija SDA/SBB u MO koji su u ostavci (11 mjesnih odbora) osvojila 1233 glasa.

(NKP.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *