Plodovi kvalitetni i bolji nego prethodne godine, a za kilogram BOROVNICA treba izdvojiti 20 KM

Na području Srebrenice borovnica je pristigla za berbu, rod i kvalitet su mnogo bolji nego prošle godine, a cijena je 20 KM za kilogram.

Jedan od najboljih poznavalaca terena gdje se nalaze najbolji borovnjaci u srebreničkoj opštini Dragan Cvjetinović rekao je da su plodovi ove godine izuzetno kvalitetni i mnogo bolji nego prethodne godine kada je rod i kvalitet bio lošiji zbog dužeg kišnog perioda.

Cvjetinović godinama ide u berbu borovnica, a ponekad vodi i osobe koje turistički dođu iz drugih sredina i žele da naberu borovnica za svoje potrebe.

On kaže da je ovogodišnja početna cijena borovnice 20 KM za kilogram, kao i prošle godine, te da ima dovoljno kupaca jer se ne nudi veća količina ovog voća jer mali broj osoba ide u berbu.

– Iz godine u godinu broj berača ovog voća se smanjuje. Naporan je to posao, a ima mnogo pješačenja strmim neuređenim stazama do staništa borovnjaka. Mlađi ne žele da rade ovaj posao, a sve je manje starijih koji mogu da idu u berbu borovnice – objašnjava Cvjetinović.
To potvrđuju i drugi berači koji su ovih dana počeli da idu u berbu, ističući da je ove godine borovnica veoma kvalitetna i krupnija nego prošle, što omogućava beračima da naberu veću količinu i ostvare veću zaradau.

Ističu da najbolji berači dnevno naberu desetak kilograma, poneki i više, i da sve prodaju jer dobijaju narudžbe iz različitih krajeva BiH i Srbije.

Berači pričaju da još nema nakupaca da otkupljuju borovnicu kao prethodnih godina, jer je riječ o maloj količini zbog koje nemaju interes da dolaze.
– Ranijih godina je po 100 osoba iz Srebrenice i Bratunca bralo borovnice iznad Gubera, po brdu Kvarc i Pribićevcu. Neki su umrli, neki bolesni i ne mogu da rade ovaj naporan posao, neki su zasadili malinu pa ne mogu da stignu da idu u berbu – kaže Zora Kočević koja takođe svakodnevno ide u berbu ovog voća.

Berba borovnice je prilika za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *