Svi subjekti kojima je dozvoljen rad mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zaključak je Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske od 08.05.2020. godine. Ovim zaključkom izmijenjena je mjera iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske kojom je propisana stručna dezinfekcija.

sombor-korona

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske stavio je van snage zabranu kretanja van opštine/grada prebivališta na području Republike Srpske tokom vikenda, koja je važila od 05.maja 2020. godine.

Prema zaključku Republičkog štaba od 08.05.2020. godine zabranjuje/u se do 25.05.2020. godine sva javna okupljanja, rad bazenima i wellnes centarima, takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista. Do 18.05. zabranjuje se rad dječijim igraonicama i aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces. Do 25. maja ograničava se rad u vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa koji je od 22:00 do 05:00 časova.

U lokalnom karantinu u Karakaju smješteno je 21 lice, a dolazak još jednog se očekuje u toku dana. Petoro lica iz karantina kojima je stigao negativan nalaz biće upućena u kućnu izolaciju, a za još četvoro testiranih rezultati se očekuju.

Republički karantin za oboljele u Studentskom centru je prazan, a u COVID odjeljenju zvorničke Bolnice smješteno je jedno lice sa respiratornim smetnjama negativno na virus korona. Nakon kontrolnog pregleda biće odlučeno o daljem liječenju ove osobe. Od početka pandemije u Zvorniku Bolnica je testirala 243 osobe, od kojih je 225 bilo negativnih, dvoje pozitivnih i još 16 rezultata se očekuje.

Na području Zvornika u poslednjih 24 sata zbog nepoštovanja zabrane okupljanja u grupama većim od 3 osobe kažnjeno je šest lica, a dva lica zbog nenošenja zaštitne opreme na javnom mjestu. Komunalna policija je obavila 28 kontrola, a Volonterski servis grada Zvornika jednu intervenciju. Na području grada 300 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, dok je 1220 završilo sa ovom mjerom.

Na graničnom prelazu evidentirano je ukupno 1885 prelazaka granice od čega je 917 ulazaka u Bosnu i Hercegovinu, a 968 izlazaka.

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik poziva građane da odgovornim ponašanjem brinu o svom zdravlju, da poštuju propisane mjere i naredbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *