Počela isporuka regresiranog dizel - goriva poljoprivrednicimaNa oko 200 benzinskih pumpi širom Republike Srpske juče ujutru je počela isporuka regresiranog dizel-goriva poljoprirednicima, koji mogu da ga nabave po cijeni 0,60 KM nižoj od maloprodajne.

Količina je ograničena na 100 litara po hektaru, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici u Srpskoj i ove godine jedini u BiH ostvaruju pravo na regresirano dizel-gorivo, takozvani “plavi dizel”, gdje je cijena umanjena za troškove akciza i putarine.

Ovu mjeru Vlada Srpske sprovodi već petu godinu za redom i za te namjene je iz agrarnog budžeta izdvojeno 5,5 miliona KM.

Pravo na gorivo imaju poljoprivrednici koji su prijavili korištenje obradivih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

“Pravo na regresirano dizel gorivo će imati svi oni poljoprivredni proizvođači koji su ažurirali svoje podatke, odnosno svoje sjetvene površine u APIF-u. I to je u ovom momentu sa presjekom od 7. aprila, oko 61.000 hektara, je ažurirano, znači za te površine sad djelimo regresirano dizel gorivo s tim da poljoprivredni proizvođači mogu da odu do 15. maja u područne jedinice APIF-a i da ažuriraju podatke kako bi mogli da ostvare pravo na to regresirano dizel gorivo, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske, Zoran Maletić.

Osvit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *