Počela suđenja za ratne zločine u Zvorniku, u Sudnici su se pojavili prvi svjedoci protiv Tomanića i Spasojevića.U nastavku prenosimo tekst objavljen na portalu Detektor.ba koji prati sva dešavanja u Sudu BiH.

Počela suđenja za ratne zločine u Zvorniku, prvi svjedoci protiv Tomanića i Spasojevića

Hariz Bećirović rekao je da su ubijeni bili mještani zaseoka Čolovnik, koje su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane (TO) srpske vojske zarobili, a zatim ubili.

“Vidjeli smo bager kako prolazi selom, a zatim i dva kamiona puna crnih plastičnih vreća. Sve smo posmatrali s jednog brda kako bager kopa, a onda vreće iskipuju iz kamiona i zatrpavaju. Nisu sve uspjeli za jedan dan zatrpati. Otišao sam s još nekoliko ljudi do mezarja i otvorili smo neke vreće. Prepoznao sam jednog 14-godišnjeg komšiju. To su bili ubijeni muslimani iz Čolovnika”, kazao je Bećirović.

On je ispričao da su početkom aprila u zaseok Tomanići došli Arkanovci, Šešeljevci i “Beli orlovi”, ali da osim pucanja u zrak i pijančenja, nisu nikoga dirali. Nakon napada na Kula Grad 8. aprila 1992. godine, mještani zaselaka oko Glumine počeli su bježati. Mnogi su ubijeni, a najviše je stradalo muslimana iz Čolovnika, kazao je svjedok Bećirović.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, od aprila 1992. pa do kraja iste godine, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Tomanić je otužen da je, pucajući iz pištolja, ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Tužilaštvo ga tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se nakon toga gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

Na upit Tužilaštva BiH da li poznaje osobu po imenu Bajazit Behljulji, svjedok je naveo da je to osoba albanskog porijekla, koja je radila u Zvorniku gdje je i ubijena.

“Krio se u šumi iznad Glumine. Jednom je sišao da obiđe kuću, kada ga je zaustavila straža. Ubijen je, a u straži su bili Cvijan i još neki ljudi. Čuo sam i to da su naredili nekim maloljetnicima da ga pored kuće i zakopaju”, kazao je Bećirović.

I svjedok Ahmet Isić, koji je sedam i po mjeseci proveo u logoru Batković, ispričao je svoja saznanja o sudbini Behljuljija.

“Hranio se na planini gdje sam i ja boravio. Otišao je da obiđe kuću. Srela ga je straža i rafalom presijekla. To mi je sve ispričao Alija Čerkić, koji je zajedno s Behljuljijem tada ranjen, ali je uspio pobjeći”, kazao je Isić.

Svjedoku su, kako je rekao, ubijeni sin i supruga na planini Perunika iznad Glumine, gdje se skrivao od srpskih snaga.

Na upit Tužilaštva da li zna za sudbinu muslimanskog stanovništva iz Mrakodola, svjedok je kazao da ih je na stotine ubijeno. Nakon toga, predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić upitala ga je kako zna za to, a svjedok je odgovorio da mu je punac, koji je u Mrakodolu bio zarobljen, sve to ispričao.

Suđenje se nastavlja 6. marta.

Nešto ranije počelo je suđenje za zločin počinjen u selu Malešić za koji se optužuje Dušan Spasojević.

Svjedok Državnog tužilaštva rekao je na suđenju Dušanu Spasojeviću da je čuo za ubistva dva civila koja su iz Jusića dovedena u školu u Malešiće kod Zvornika.

Stanko Šakotić posvjedočio je da su 1992. godine ubijeni Mensur i Manja, koji su prethodno iz škole u Malešićima odvedeni u Karakaj na saslušanje. Prethodno su, kako je kazao svjedok, Srbi čuvali seoske straže po selima oko Jusića, da bi 27. maja 1992. čuli pucnjavu u Jusićima.

“Izašli smo iz kuća i stali na putu da vidimo šta se dešava. U tom trenutku pet-šest naoružanih vojnika vodilo je oko 40 civila, žena, muškaraca i djece. Dovedeni su u školu u Malešiće, a onda su razvrstani. Muškarci su ostali pred školom, a žene i djeca su poslati u učionice”, ispričao je svjedok, dodajući da su muškarce odvodili u Karakaj na ispitivanje.

Porodice ubijenih Manje i Mensura odvedene su u jednu kuću blizu škole, jer su imale malu djecu kojoj je bilo hladno, rekao je Sakotić.

“Ja sam ih odveo u kuću gdje smo ih čuvali. Čuo sam kasnije da su Manja i Mensur ubijeni. Njihovim porodicama, kao i ostalim ženama, rečeno je da će se sa muževima spojiti negdje kod Kalesije”, ispričao je svjedok.

Prema njegovim riječima, žene i djecu niko nije maltretirao. Na upit Odbrane da li je vidio ispred škole optuženog Dušana Spasojevića, Šakotić je kazao da ga je samo jednom vidio na školskoj kapiji, ali da u dvorište nije ulazio.

Tužilaštvo BiH tereti Spasojevića da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Malešići (općina Zvornik) prisiljavao drugu osobu na seksualni odnos ili silovanje. Prema optužnici ovo djelo je počinio 27. maja 1992. u Osnovnoj školi u mjestu Malešić, općina Zvornik, u predvečernjim satima, odjeven u vojnu uniformu i naoružan vatrenim oružjem.

Suđenje se nastavlja 11. marta.

(detektor.ba/BIRN)