Svečanim programom sinoć je u Domu omladine u Zvorniku počela “Svetosavska nedelja”, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

“Svetosavsku nedelju” otvorio je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, ističući da ova duhovna manifestacija čuva kulturu, vjeru, običaje, istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Učenici i profesori Tehničko školskog centra dramsko – recitatorskim prikazom „Savino pismo roditeljima“, te Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ nastupili su u okviru svečanog programa.

Prema gradonačelnikovim riječima program “Svetosavske nedelje” je popunjen različitim sadržajima, tako će posjetioci, kao i svake godine do sada, moći da vide koncerte duhovne muzike, narodnih igara, izložbe, izbor sportiste godine, pozorišne predstave, film i druge sadržaje.

“Ovu manifestaciju treba njegovati, razvijati, obogaćivati i čuvati uz zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu /SPKD/ `Prosvjeta` i drugim subjektima koji daju doprinos na očuvanju tradicije i njegovanju svetosavskih vrijednosti”, rekao je Ivanović.

Predsjednik “Prosvjete” Radosav Perić rekao je da u Zvorniku od 1993. godine obilježavaju “Svetosavsku nedelju”, istakavši da je Sveti Sava jedan od najomiljenijih srpskih svetaca i da upravo zahvaljujući njemu srpski narod čuva svoju kulturu, identitet, školstvo.

„Zvornik ima dugu tradiciju u obilježavanju Svetog Save, a najveći doprinos tome dalo je društvo Prosvjeta, koje je formirano 1902. godine u Sarajevu, a već 1907. godine u Zvorniku. Svečanosti povodom Svetog Save i bogat program je obilježje Zvornika, koje traje decenijama,“ istakao je Perić.

Svetosavskom nagradom ove godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 45 istaknutih vaspitno- obrazovnih radnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. Iz Zvornika su dvije dobitnice, profesorica fizike Vinka Marjanović iz SŠC „Petar Kočić“ i nastavnica razredne nastave u OŠ „Sveti Sava“ Aida Gutić. Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović im je u ime Grada Zvornika uručio zlatnik, kao priznanje i znak zahvalnosti za doprinos u obrazovanju više generacija Zvorničana.

Na kraju je otvorena Izložba “Šah cara Dušana”, autora Darka Juroševića, diplomiranog vajara i profesora likovne kulture. Ova izložba predstavlja skup skulptorskih instalacija sastavljenih iz više segmenata, dok je centralna instalacija šahovski sto sa figurama galerijskog formata i slika “Bitka kod Velbužda”. Izložba će u holu Doma omaldine biti postavljena do 31. januara.

„Predstavljena je srednjovijekovna ornamentika, izgled figura direktno je skinut sa freske „Car Dušan i Carica Jelena“, odnosno rađene su po tom liku. Ovo je ujedno i jedinstvena prilika gdje možemo vidjeti neke sakralne elemnte van crkve,“ istakao je vajar Jurošević.

Svetosavske svečanosti u Zvorniku nastavljaju se danas, koncertom duhovne muzike Prvog zvorničkog pjevačkog društva “Izvornik”, dok će svetosavski koncert Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Sava” biti održan u srijedu, 24. januara. Svetosavsko predavanje profesora doktora Rastka Jovića, redovnog profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu biće održano u četvrtak, 25. januara, a Svetosavska akademija na u petak, 26. januara.

Školska slava Sveti Sava biće obilježena na sam praznik, 27. januara, u svim osnovnim i srednjim školama. Predviđeno je da u ponedeljak, 29. januara bude održan Izbor sportiste grada Zvornika. Svetosavska nedelja u Zvorniku održava se u organizaciji SPKD “Prosvjeta”, Gradske uprave grada Zvornika i Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *