Počele prijave za “Marš mira”: Odavanje počasti pješačenjem od Nezuka do Srebrenice

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. Jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica.

Na sastanku se govorilo o dosadašnjim aktivnostima na pripremi obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica.

– Pripreme su u toku i vjerujem da ćemo sve blagovremeno pripremiti. Imamo tu obavezu prema žrtvama da dostojanstveno obilježimo godišnjicu genocida. Uglavnom, svi u organizaciji su maksimalno angažovani i posvećeni. Vidimo i da predsjednici pododbora rade. I ove godine ćemo imati niz aktivnosti u okviru obilježavanja – istakao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

“Marš mira” će i ove godine biti jedna od najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a očekuje se nekoliko hiljada učesnika.

– Prijave za Marš mira su počele i očekujemo nekoliko hiljada učesnika. Naša web stranica www.marsmira.net i facebook stranica Mars mira je aktivna i svi zainteresovani se mogu prijaviti. Provodimo određene aktivnosti kao što je obilazak trase i uređenje. Sve će biti spremno za polazak učesnika Marša mira 8. jula iz Nezuka do Potočara. I ove godine će ići i Marš mira od Žepe do Potočara – rekao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za Marš mira.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH trenutno je identifikovano šest žrtava genocida kojima će biti klanjana dženaza 11. jula.

– Ovim putem apelujemo na porodice žrtava čiji su voljeni identifikovani a tijela nisu kompletna da daju saglasnost za ukop. Imamo veliki broj žrtava koje su identifikovane, a čija tijela nisu kompletna – rekao je Fejzić.

(N1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *