Proradili Facebook i Instagram, korisnici se opet mogu ulogirati na svoje račune

Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv:
– Nukić Samira, rođenog 2002. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmoro djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži „Meta-Facebook“ sa korisničkog računa sa pripadajućim i identifikovanim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Garić Ivana koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruženja posvećenog stradanju osmoro djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži, kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzrokovanu navedenim komentarima i izjavama optuženog.

Optuženi se tereti da je javno podstrekavao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio krivično djelo – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *