Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za krijumčarenje na rijeci Drini i to protiv dvojice migranta koji su prema nezvaničnim informacijama “razradili” ilegalni biznis krijumčarenja ljudi preko Drine. Oni su u dužem vremenskom periodu ilegalne migrante iz Srbije prevodili preko rijeke Drine i pješke vodili do Tuzle, odakle su se vraćali ponovo u Srbiju i organizovali nove grupe koje su lično prevodili pješke sve do Tuzle. Nezvanične informacije upućuju na operativni rad Granične policije BiH koji su otkrili ovaj ilegalni biznis, a krijumčare uhapsili. Prema svjedočenju pojedinih “korisnika usluga” prevođenja preko Drine do Tuzle put za jednu osobu iznosio je 100 eura.

Podignuta optužnica protiv Pakistanca i Afganistanca zbog krijumčarenja migranata preko Drine
Arhiv

Radi se o Armanu Afghanu Farediju (23) i Amjid Kanu (20), koji se nalaze u pritvoru, prenosi Avaz i u tekstu nastavlja:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana Afganistana i Pakistana, koji se terete za organizirano krijumčarenje veće grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

Radi se o 23-godišnjem Armanu Afghanu Farediju iz Afganistana i Amjid Kanu (20) iz Paksitana, koji se nalaze u pritvoru.

– Optuženi se terete da su, djelujući kao članovi organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, u međusobnom dogovoru i zajedničkom planu sa njima poznatim članovima grupe, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, koji ne ispunjavaju uslove za legalan i zakonit ulazak u BiH, čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH – navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podignuta optužnica protiv Pakistanca i Afganistanca zbog krijumčarenja migranata preko Drine
Uhapšeni krijumčari

U izvršenju krivičnog djela počinioci su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH, koji su pronašli šest ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali rijeke Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te lišili slobode počinioce krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(Zvornicki.ba/Avaz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *