Potvrđena optužnica protiv Vasića, Radovića, Spasojevića i Panića za zločine na području Zvornika 1992.godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovale u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u Zvorniku i okolini.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Spasojevića, Vinka Radovića, Dragomira Vasića i Petka Panića koji su, kako se navodi, u vrijeme rata bili dužnosnici civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, svi oni se terete da su postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. Navedeno je i da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju nekoliko hiljada bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je dio ovog stanovništva nezakonito zatvaran.

“Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti”, dodaju iz Državnog tužilaštva.

Osim toga, Petko Panić tereti se da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu te da je sa neidentifikovanim srpskim vojnicima učestvovao u razdvajanju civila od njihovih porodica, čime im je svjesno uzrokovao velike patnje i ozbiljne psihičke povrede.

“Panić Petko se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Karakaju”, saopćili su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a navode iz optužbe Tužilaštvo planira dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, kao i izvođenjem više od 430 materijalnih dokaza.

Detektor je ranije pisao da su Vinko Radović i Petko Panić uhapšeni početkom decembra na graničnim prijelazima Zvornik i Karakaj, nakon što su pokušali napustiti teritoriju naše zemlje.

Tokom suđenja u Haškom tribunalu, Petko Panić je bio svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je izjavio da je iseljavanje Bošnjaka iz Zvornika okončano do juna 1992. godine, a da su mnogi muškarci ubijeni u brojnim pritvoreničkim centrima. Karadžić je zbog genocida u Srebrenici i zločina u drugim gradovima osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

U više haških presuda za zločine počinjene na području Zvornika utvrđeno je da su mjesto Klis, gdje je bilo oko 4.000 nenaoružanih bošnjačkih izbjeglica iz 13 različitih sela, 1. juna opkolile vojne i paravojne formacije i prisilile civile da krenu prema Đulićima, a što je navedeno u Bazi sudski utvrđenih činjenica. Neutvrđen broj muškaraca Bošnjaka koji su zatečeni u Đulićima odveden je u Tehničku školu u Karakaju, zaključci su Sudskih vijeća u Haagu.

Dragomir Vasić je u augustu 2022. godine oslobođen optužbi za genocid, a trenutno je u toku upravni postupak u kome on od BiH zahtijeva odštetu zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda tokom suđenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *