Cigarete su privremeno oduzete 5221

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigla je optužnicu protiv lica incijala G.R. rođenog 1996. godine u Milićima, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, vozeći teretno i priključno motorno vozilo, iz pravca Srbije, došao na granični prelaz Karakaj kod Zvornika, te u skrovitom i posebnom napravljenom mjestu u tovarnom dijelu priključnog vozila, protivno odredbama Zakona o carinskoj politici BiH i Zakona o akcizama BiH, preko carinske linije u Bosnu i Hercegovinu prevezao količinu od 15 889 paklica cigareta raznih marki koje nisu bile obilježene kontrolnim i poreznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH, ukupne procijenjene vrijednosti od 72.590, 33 KM, koje su pronašli i oduzeli pripadnici Granične policije Zvornik.

Optuženi se tereti da je preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti, izbjegavajući mjere carinske kontrole, čime je počinio krivično djelo – krijumčarenje iz člana 214. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici je predloženo oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, odnosno zaplijenjenih cigareta, kao i kamiona i prikolice kojima je vršeno krijumčarenje.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 5 svjedoka i prilaganjem prikupljenog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *