Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik u mjesecu maju bilo je zadovoljavajuće i stabilno, rekao je na danas održanoj konferenciji za štampu načelnik ove uprave Goran Abazović.

Policijska uprava: Stanje bezbjednosti u maju bilo zadovoljavajuće i stabilno na području Zvornika

On je naglasio da se ova ocjena može potkrijepiti činjenicom da u proteklom mjesecu nije bilo događaja niti krivičnih djela teških oblika koja bi prouzrokovala uznemirenost građana, kao ni krivičnih djela koja bi mogla da izazovu rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju.
Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik, Vadan Vasilić potvrdio je danas da je policija obavještena da je na igralištu područne škole u Petkovcima kod Zvornika došlo do tuče između učenika ove škole. Postupajući po prijavi, policija je utvrdila da je 1. juna na igralištu ove škole došlo do tuče u kojoj su dva maloljetna lica, odnosno dvoje djece, s obzirom da se radi trinaestogodišnjacima, napala jednog dječaka istog uzrasta.

„U tuči je ovaj dječak zadobio povrede, koje ljekar još nije kvalifikovao“, rekao je Vasilić i dodao da je o ovom događaju obavješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Prema njegovim riječima, tužilac je naložio preduzimanje mjera i radnji u skladu sa Zakonom o postupanju sa djecom i maloljetniicvma u krivičnom postupku, pa je u prisustvu roditelja obavljen razgovor sa maloljetnim licima. „Obavljen je razgovor i sa direktorom ove škole i razrednim starješinom, pa je o svemu tome proslijeđen izvještaj nadležnom tužilaštvu“, rekao je Vasilić.

Prema razgovorima koji su do sada obavljeni ne može se tvrditi da se radi o incidentu na vjerskoj osnovi rekao je Vasilić.

Govoreći o javnom redu i miru , on je rekao da je u maju evidentirano 65 prekršaja javnog reda i mira, što je više za 18 prekršaja nego u maju prethodne godine, rekao je načelnik Sektora policije Vladan Vasilić „Postupajući po evidentiranim prekršajima polcija je izdala 54 prekršajna naloga i podnijela osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 64 izvršioca“, rekao je Vasilić.

On je dodao da je u maju evidentirano 36 saobraćajnih nezgoda, i istakao da je broj saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima manji za deset saobraćajnih nezgoda u odnosu na maj prošle godine .

Prema njegovim riječima, policija je u maju kontrolisala 2.699 vozila i vozača, što je više za 75 odsto nego u maju 2016. godine i tom prilikom evidentirala 1.709 prekršaja po saobraćaju, zbog čega je izdat 1.641 prekršajni nalog. „Iz saobraćaja je isključeno 100 vozača, rekao je Vasilić i dodao da je od tih 100 vozača, 81 isključen zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je na istom nivou kao u maju 2016. godine.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da su u oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana 69 krivična djela, što je za 35 odsto više u odnosu na maj 2016. godine.

„Među ovim krivičnim djelima 59 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pet krivičnih djela iz oblast privrednog kriminaliteta, dva protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i dva krivična djela koja su kažnjiva po Krivičnom zakonu BiH.

Savić je rekao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnijeto 67 izvještaja protiv 59 lica, među kojima je bilo 7 maloljetnika . Najbrojnija krivična djela su iz opšteg kriminaliteta kojih je bilo 59.
„Nepoznati izvršioci su počinili 34 krivična djela, dok je policija uspjela da rasvjetli 23, čime stopa ukupne rasvjetljenosti iznosi 84 odsto“, rekao je Savić i podsjetio da materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 580 hiljada KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *