Policijski inspektor, ubica iz Tuzle posljednji put imao ljekarski pregled prije 30 godina (VIDEO)

Pogledajte video prilog FTV o ubistvu u Tuzli koje je počinio policijski inspektor:

Drugi slučaj ubistva žene na području Tuzlanskog kantona u posljednjih šest mjeseci. Iako je položio zakletvu u kojoj stoji da će svim svojim snagama štititi prava, slobode i sigurnost svih građana, policijski službenik Uprave policije MUP-a TK-a Elvis Ćustendil usmrtio je 52-godišnju Amru Kahrimanović sinoć u Tuzli.

Da ponovimo – inspektor MUP-a TK-a ubio je građanku Tuzle.

Nezvanično, Ćustendil je iz službenog pištolja u pravcu žrtve ispalio šesnaest metaka.

“Mi ćemo sačekati izvještaj i sve materijalne dokaze koje nam Sektor kriminalističke policije dostavi, a nakon toga preduzimati sve tužilačke radnje u odnosu na ovu osobu”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a.

U vrijeme izvršenja ubistva, osumnjičeni je bio na godišnjem odmoru, a krivično djelo je počinio u alkoholiziranom stanju u bašti ugostiteljskog objekta čiju suvlasnicu je usmrtio. Poražavajuća je činjenica da niko od njegovih nadređenih nije primijetio da u vrijeme godišnjeg odmora službeni pištolj nije ostavio unutar Ministarstva.

“Policijski službenici imaju obavezu da odlažu oružje ukoliko se nalaze na bolovanju ili ukoliko koriste godišnji odmor. Dakle, to je njihova obaveza”, istakao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a.

U ovom slučaju, to niko nije kontrolisao. Nadalje, opovrgnute su tvrdnje da je osumnjičeni Ćustendil konfliktna osoba i da je često dolazio u verbalne sukobe s kolegama.

“2020. godine Ćustendil Elvis je bio disciplinski odgovoran, odnosno kažnjen za povredu službene dužnosti zbog saobraćajne nezgode koju je prouzrokovao pod utjecajem alkohola čime je nanio štetu ugledu Ministarstva”, kazao je Korman.

Ugled je narušen, disciplinski postupak je završen, te nastavlja raditi kao policijski službenik. I tu nije kraj. Otkriven je još jedan poražavajući podatak. Pravilnikom MUP-a je propisano da se ljekarski pregled policijskih kadeta vrši prililikom prijema kandidata. I tu priča počinje i završava.

“Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je 1993. godine”, napomenuo je Korman

30 godina bez ljekarskog pregleda, kaže direktor Uprave policije MUP TK. I nikome ništa!

No, direktor Uprave policije, kaže, nije ranije naišao na podršku nadležnih za osiguranje ljekarskih pregleda za sve uposlenike, zbog specifičnosti i visine troškova. To bi trebalo biti urađeno ove godine. I opet – trebalo. I bit će. U nekim ranijim vremenima, vidjeti čovjeka u policijskoj uniformi označavalo je sigurnost, a takvim osobama se iskazivalo poštovanje. Umjesto poštovanja, danas strah i pitanja – ko i kako se zapošljava u MUP-u, nadgleda li iko rad policijskih službenika? I ono glavno – hoće li ko od nadležnih prihvatiti odgovornost za nesavjesno postupanje i činjenje krivičnog djela svog uposlenika? Ovdje ne može samo pojedinac biti kriv – ovo je krivica cjelokupnog sistema.

“Mislim da je to značajan propust Vlade i MUP-a Tuzlanskog kantona. I kod ovih prethodnih slučajeva sam smatrao da ministar treba da snosi političku odgovornost ili neke druge korake po pitanju odgovornosti, u smislu ostavke”, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

No, ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović, i pored zahtjeva novinara, nedostupan za javnost. Izazvalo je sve ovo opravdanu zabrinutost građana i apsolutni gubitak povjerenja u policiju koja, umjesto da ih štiti, pada na dva profesionalna ispita u samo šest mjeseci. Građani ne zaboravljaju ubistvo Nizame Hećimović i policajce koji su bilo tek nekoliko metara od kuće u kojoj je boravila, a zakasnili su. Građani neće zaboraviti ni ovo. Kažu nam da se ne osjećaju sigurno.

Otvoreno je pitanje kako prevenirati i spriječiti nasilje nad ženama, ali i svim drugim građanima, kada oni koji trebaju da nas zaštite su, zapravo, počinioci. U državi gdje sistem funkcioniše, odgovorni bi se posramili i podnijeli ostavke. Kod nas, očito je, slijedi samo još jedan izvještaj o ubistvu i prebacivanje loptice odgovornosti.

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *