Uskoro ispraćamo još jedan neobični januar posljednjih godina.

Zvornicki.ba Vam donosi nekoliko savjeta šta uraditi u januaru iz poljoprivrede, a ukoliko niste nešto od navedenog uradili, mi vam preporučujemo da to uradite u februaru.

U POLJU

Obratiti pozornost na ledenu pokoricu na ozimim usjevima. Ako vremenski uvjeti dopuštaju, nastaviti obavljati zimsku brazdu uz planiranu gnojidbu. Ako zatopli, ispuštati vodu koja leži na njivi. Pregled proizvoda koji su uskladišteni na gospodarstvu za vlastite potrebe ili naknadnu prodaju. Valja poraditi i na svojem stručnom usavršavanju, bilo da se pročita koja stručna knjiga, brošura ili katalog te posjeti stručno predavanje.

U ŠUMI

U siječnju se u šumi mogu raditi sve vrste sječa stabala jer vegetacija miruje i sokovi u drvetu sporije kolaju. Tada su manja oštećenja na okolnim stablima, pupovi stabala su zatvoreni, šumsko tlo je najčešće smrznuto i ostaju manji tragovi od šumske mehanizacije. Od uzgojnih radova njege rade se čišćenja koljika i letvika.
U VINOGRADU I PODRUMU

Rigolanje i kopanje jama za sadnju cjepova. Dovoz stajnjaka. Priprema kolja i nabavka loznih cjepova. Pregled armature i popravak. Kontrola vina kušanjem, radi provjere njegova organoleptičkog svojstva (boje, bistroće, okusa i mirisa). Prazne bačve i podrum po potrebi sumporiti, a podrum za sunčanih dana provjetriti.

U VOĆNJAKU

Uređivanje voćaka i prihrana stajskim i mineralnim gnojivom. Zaštita od zečeva. Početak rezidbe jezgričavih voćnih vrsta i nabavka sredstava za zaštitu bilja.

U VRTU

Priprema plana uzgoja povrća. Popravak i kupnja alata, kvalitetnog sjemena, mineralnog gnojiva i sredstava za zaštitu bilja. Priprema toplih lijeha, kontejnera za sjetvu, klijališne zemlje, bioenergetskog materijala i tla u zaštićenom prostoru za sjetvu ranog povrća. Sjetva sjemena plodovitog povrća za proizvodnju presadnica. Na otvorenom sjetva graška i boba u mediteranskom području. Pregled uskladištenog povrća.

/agrobiz.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *