Pomoć EU građanima BiH: Domaćinstvima u FBiH iz kategorije penzionera po 364 KM, ostalim kategorijama po 579

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da će općinama i gradovima ove sedmice biti uplaćena sredstva koja će ove lokalne jedinice isplatiti u narednih deset dana domaćinstvima koja su ostvarila prava na pomoć Evropske unije (EU).

Delić je na početku obraćanja medijima uputio izraze zahvalnosti Delegaciji EU koja je značajnom donacijom od 64,5 miliona KM pomogla energetski siromašnim domaćinstvima u našoj zemlji. Kazao je da će sredstva do kraja ove godine biti prebačena krajnim korisnicima.

“Svaka zaprimljena aplikacija je putem kompleksnog algoritma provjerena kako bi se kreirala i privremena i konačna lista onih koji su ostvarili pravo za finansiranje iz ovog javnog poziva”, istakao je Delić.

Kazao je da se na konačnoj listi nalazi 2.291 domaćinstvo više u odnosu na preliminarnu listu. To znači da se na konačnoj listi nalazi ukupno 154.779 domaćinstava.

“Najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera, za 908 više u odnosu na preliminarnu listu”, rekao je Delić.

Kazao je i da je puno onih iz kategorije samohranih roditelja koji smatraju da su oštećeni, ali je podsjetio da je javnim pozivom jasno definisano da djeca moraju biti maloljetna i da drugi otac mora biti nepoznat ili mrtav.

“U svakoj od kategorija su bili jasno definisani uslovi i milsim da je čitav proces proveden transparentno”, naglasio je.

Napomenuo je da su se svi podaci obrađivali digitalno te je uklonjen ljudski uticaj.

S obzirom na to da je najveći broj prijava iz kategorije penzionera odlučeno je da umjesto 300 KM dobiju 364,25 KM po domaćinstvu.

Ostale tri kategorije će dobiti po 579,76 KM po domaćinstvu.

“Sutra će Ministarstvo finansija pustiti sredstva prema gradovia i općinama i oni će isplate izvršiti u narednih 10 dana”, rekao je Delić.
Na pitanje novinara o Odluci koji je 18. decembra donijela Vlada FBiH, a prema kojoj se onima koji primaju platu iz Budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija, isplaćuje jednokratna novčana pomoć odgovara da je svaka uredba koja će pomoći i motivisati uposlenike dobra.

“Smatram da je uredba korisna i privatnom i javnom sektoru. Ovom uredbom su oslobođeni plaćanja doprinosa i privatni i javni sektor kako bi motivisali uposlenike”, rekao je Delić.

Podsjetio je da je da su donošenje uredbe inicirali poslodavci iz realnog sektora.

(klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *