Pomoć za obdanište u Malom Zvorniku stigla iz dalekog Japana

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, organizovalo je juče u Palati Srbija svečanu ceremoniju potpisivanja donatorskih ugovora, čija ukupna vrednost premašuje 314 hiljada evra. Resorni ministar dr Aleksandar Martinović istakao je tom prilikom da je kroz Projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) i donacije Vlade Japana obezbeđena pomoć za šest lokalnih samouprava u Srbiji, a, kako je naveo, one će biti iskorišćene za unapređenje objekata predškolskih ustanova, komunalnih delatnosti, kao i higijenske zaštite osoba sa duševnim oboljenjima.

Među potpisnicima ugovora o pomoći srpskim opštinama sa ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom je bila i direktorka PU „Crvenkapa“ u Malom Zvorniku Jelena Nikolić koja je za portal LN navela da će novac dobijen kroz ovu vrstu podrške biti utrošen za sređivanja krova na ustanovi koji je u lošem stanju, a koji je pretrpeo i oštećenja tokom nedavnog nevremena.

– Svi drugi detalji ovog ugovora, kao i novčani iznos biće poznati od ponedeljka, ali je izvesno to da ćemo rešiti jedan od problema na našem objektu. Mi smo konkurisali za ovu pomoć Japana i drago nam je da smo se našli među opštinama koje će podržati – rekla je Nikolićeva.

Ugovori su potpisani i sa PU „Radost“ iz Vrnjačke Banje, boljevačkim JKP „Usluga“, JKSP iz Svrljiga, JKP „Izvor“ iz Vladimiraca i Domom za duševno obolela lica „1. oktobar“ iz Plandišta, a događaju su prisustvovali i predsednici opština za koje su obezbeđene donacije.

Kako je saopšteno, ministar Martinović je izrazio zahvalnost Japanu i njegovim građanima na dosadašnjem angažovanju i pruženoj podršci, naglasivši da je ovaj događaj još jedan dokaz da su bilateralni odnosi Japana i Srbije sadržajni, izrazito partnerski i u stalnom usponu.

– Potpisani donatorski ugovori govore i u prilog tome da je briga o interesima i potrebama građana, kao i briga o daljem razvoju lokalnih samouprava, najviši prioritet Vlade Srbije. Podjednako je važno da gradovi i opštine prepoznaju naše ministarstvo kao izvor snažne podrške i stabilan oslonac, kako bi se partnerski radilo na prevazilaženju izazova, izgradnji boljih usluga, unapređenju lokalnog razvoja i podizanju životnog standarda građana – rekao je ministar.

Ambasador Imamura izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji potpisivanja za šest novih Projekata za osnovne potrebe stanovništva i istakao da Srbija i Japan imaju prijateljstvo dugo preko 140 godina, te da se dve zemlje nikada nisu suzdržale da pomognu jedna drugoj u teškim vremenima.

– Japan se još uvek seća pomoći koju mu je Srbija poslala 2011. godine, kada se desio snažan zemljotres i cunami, a 1. januara ove godine Japan je zadesio još jedan snažan zemljotres, koji je odneo preko 200 života. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i ovom prilikom ponudio pravovremenu pomoć narodu Japana. Vlada Japana podržava razvojne strategije Republike Srbije, a pogotovo kroz POPOS. Ova grant šema ima za cilj da podrži građane Srbije, pružajući im neophodna sredstva i usluge za svakodnevni život, a od 1999. godine do sada na ovaj način donirano je preko 16 miliona evra. Današnji ugovori su potpisani za još šest novih projekata, u vrednosti više od 314 hiljada evra, nadam se da će oni značajno doprineti poboljšanju životnih standarda u svih šest opština i da će ljudima obezbediti lagodniji i sigurniji život – poručio je ambasador Japana.

(S. P. za Lozničke Novosti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *