Šire područje Tuzlanskog kantona u poslijepodnevnim satima zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Trenutno je najteža situacija u Lukavcu i Gračanici gdje je u nekoliko prigradskih mjesnih zajednica voda prodrla i u stambene objekate, a uništena je i putna komunikacija.

Nakon obilnih kišnih padavima za veoma kratko vrijeme došlo je do izlijevanja vodotoka na području Lukavca, voda je prodrla u stambene objekte, a uništena je i određena putna infrastruktura.
200608103.7_xl

200608103.1_xl

200608103.5_xl

“Na sjeverozapadnom dijelu općine u pet mjesnih zajednica (Kruševica, Berkovica, Gnojnica te Gornja i Donja Dobošnica) došlo je do veoma obilnih padavina u relativno kratkom periodu. Intenzitet poplava je bio veći nego 2014. godine. Imamo zahvaćenih objekata, oštećenih mostova, mnogo je nanosa na putu. Ekipe su na terenu, saniraju se posljedice i zbrajaju štete”, kazao je za Klix.ba načelnik Lukavca Edin Delić.

Teška situacija je i na području Gračanice, gdje je voda potopila automobile, a poplave su zabilježene i u stambenim objektima.

“Na svu sreću nije došlo do izlijevanja Spreče, ali su problem stvorile rječice na dijelovima Gornje i Donje Miričine te u Orahovici. Za 15 minuta je sve bilo pod vodom, ekipe su trenutno na terenu. Štete su prilično velike, a sva sreća je da se voda povlači”, kazao nam je Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Kišne padavine su zabilježene i na području Srebrenika, ali na svu sreću ozbiljnije štete nisu evidentirane.

“Riječ je o kratkotrajnom bujičnom nevremenu sa manjim štetama. Jedna seoska rječica je izlila iz svog toka u naselju Dedići, dok je u naselju Bjelave bujični tok išao putem”, potvrdio je za Klix.ba gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Jače nevrijeme jučer je pogodilo i područje Gradačca. Kiša, vjetar i grad najveću štetu su nanijeli poljoprivrednim usjevima i voćnjacima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *