Najviše stranaca iz Srbije, Bangladeša, Indije, Turske, Nepala: Koliko ima stranih radnika u BiH

Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske su uputili inicijativu Vladi za suspenziju Odluke o najnižoj plati za ovu godinu koja iznosi 900 maraka.

Ukoliko do toga ne dođe, tvrde oni, Republika Srpska će se suočiti sa smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH.

Oni poručuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, da ugovori za ovu godinu još nisu zaključeni, a da spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena.

“Mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja”, saopšili su oni.

Navode da je najniža plata u Republici Srpskoj 460 evra, dok je u drugom entitetu 316 evra, u Srbiji 404 evra, Crnoj Gori 450 evra.

Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda”, saopšteno je iz poslovne zajednice.

Takođe, jedan od njihovih prijedloga je održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske.

CAPITAL: D. Tovilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *