Gradska uprava u Zvorniku predvidjela je ove godine 310.000 KM za podsticaje poljoprivrednicima, što je za 10.000 KM više nego prošle godine.

poljoprivredna gazdinstva

Izmjenama zakona koje se očekuju u ovom mjesecu biće promenjena pravila o podsticajima, te će ih ostvarivati samo registrovana gazdinstva koja redovno izmiruju svoje obaveze.
Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Zvornika pojašnjava da će od ukupnog iznosa za podsticaje 280.000 KM otići direktno poljoprivrednicima, a da se 30.000 KM izdvaja za rad 10 protivgradnih stanica koje na području ove lokalne zajednice rade od 2008. godine.

– Za ova sredstva poljoprivrednici će konkurisati nakon izmjena postojećih zakona o podsticajima na republičkom nivou. Nakon toga lokalni parlament će svoje propise uskladiti prema novi zakonima. Njima će biti donijete odredbe koje previđaju da se ne mogu za isti tip proizvodnje dobijati podsticaji sa republičkog i lokalnog nivoa. Opšti uslovi koji će biti isti za sve poljoprivrednike jesu da imaju registrovana gazdinstva, te da redovno izmiruju obaveze što dokazuju uvjerenjima iz poreske uprave – rekao je Cvijetinović.

Dodaje da su do sada davali podsticaje za različite vidove poljoprivredne proizvodnje.

– Radi se o podsticajima za tov junadi i svinja, potom za uzgoj priplodnih junica i muznih grla, te nove zasade koštičavog i jagodičastog voća.
Podsticaje smo davali i pčelarima koji nisu bili obuhvaćeni sredstvima iz republičkih fondova, te prozivođačima krastavca kornišona gdje svake godine obuhvatimo 20 do 30 najvećih proizvođača ove kulture – naveo je Cvijetinović i dodao da pomažu i prilikom podizanja štala i drugih objekata potrebnih za poljoprivrednike u smislu oslobađanja od plaćanja taksi.

Kako bi ratarima omogućili usavršavanje i unapređenje znanja u oblastima proizvodnje organizovan je i odlazak na Međunarodni poljoprivredni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

(tekst: bliconline)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *