U dolini bijelih nišana, kako mnogi nazivaju mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, danas su ukopani posmrtni ostaci još 71 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dzenaza potočari 4

Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Za sedam od njih mladost je prerano prekinuta. Nisu dočekali ni punoljetnost. Iz školskih klupa otišli su u smrt. Ubijeni su, a da nisu znali ni razlog za to.

dzenaza potočari 3

Dva brata, očevi i snovi, sedam maloljetnika, jedna žena… Danas su konačni smiraj pronašli posmrtni ostaci onih koje su njihovi najmiliji tražili više od dvije decenije.

Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Za sedam od njih mladost je prerano prekinuta. Nisu dočekali ni punoljetnost. Iz školskih kupa otišli su u smrt. Ubijeni su, a da nisu znali ni razlog za to.

Mnogobrojni članovi porodica ubijenih, komšije, prijatelji, ali i mnogobrojni građani iz svih dijelova BiH, regije i svijeta prisustovali su današnjoj dženazi. Došli su da odaju počast 71 žrtvi koji su danas ukopani u mezarju Memorijalnog centra, ali i ostalim 6.504 bijela nišana koji svjedoče o najvećoj tragediji koja je nakon Drugog svjetskog rata zabilježena na tlu Evrope.

Najmlađa žrtva koja je ukopana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njengovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Dženazi su prisustovali brojni predstavnici političkog i javnog života, iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Prema pisanju pojedinih medija, dženazi je prisustovalo oko 15 hiljada ljudi, koji su došli iz cijelog svijeta, od Amerike pa do Australije.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko dvije hiljade.

Vijeće ministara BiH proglasilo je 11. juli za Dan žalosti u cijeloj državi, a zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja.

Podsjećamo da je u januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterisao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid.

Evropski parlament je u januaru 2009. godine  proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dzenaza potočari 1


dzenaza potočari 2


 Dzenaza potočari 5


dzenaza potočari 6


image(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *