Potvrđena optužnica protiv šest lica rođenih u Zvorniku i tri u Bijeljini zbog šverca stokom i tekstilom preko Drine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet lica, a među optuženim je šest lica rođenih u Zvorniku. Optuženi su

– D.B., rođen 1982. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– S.B., rođen 1986. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– S.B., rođen 1956. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– N.O., rođen 1997. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– D.O., rođenog 1994. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– N.O. rođen  2001. godine u Zvorniku, državljanin BiH,

– S.R., rođen 1973. godine u Bijeljini, državljanin BiH,

– B.P., rođene 1968. godine u Bijeljini, državljanka BiH i

– K.H., rođen 1980. godine u Banja Luci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu mjeseca jula do početka novembra 2020. godine, optuženi D.B., kao organizator grupe, organizovao, dogovorio, pripremao i učestvovao u krijumčarenju stoke, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, učestvovao u krijumčarenju stoke čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH. Prema navodima optužnice, optuženi su pronalazili i kupovali živu stoku u većim količinama na području R Srbije, koju su do granice između R Srbije i BiH dovozile njima poznate osobe, te se u pojedinim događajima direktno, čamcem preko rijeke Drine bez potrebnog odobrenja, izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole bavili krijumčarenjem stoke, a potom pribavljali fiktivnu dokumentaciju i „ušne markice“ za krijumčarenu stoku od njima poznatih veterinara i veterinarskih stanica.

Optuženi su radi dalje prodaje transportovali stoku u objekte na posjedima u vlasništvu optuženih ili direktno krajnjim potrošačima. Na navedeni način, optuženi su učestvovali u organizovanom krijumčarenju iz Srbije u BiH preko rijeke Drine, najmanje 224 komada žive stoke.

Optuženi D.B. se tereti da je, djelujući kao organizator grupe za krijumčarenje robe-tekstila, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavio ilegalnim prenošenjem tekstilne robe u većim količinama preko državne granice, čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH, a potom vršio prebacivanje i transport prokrijumčarene robe na posjede u vlasništvu optuženih lica, te dalje krajnjim kupcima vlasnicima trgovinskih radnji na pijaci Arizona, koji su prethodno naručivali krijumčarenu robu.

Navedenim radnjama su organizatori i pripadnici grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u većem iznosu.

Optuženi se terete da su se, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili prenošenjem robe preko carinske linije, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole preko carinske linije prenosili robu čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. a u vezi sa krivičnom djelom krijumčarenje iz člana 214. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio, saopšteno je iz Tužilaštva Bone i Herceogvine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *