Pravilnikom o podsticajima predviđeno je da je maksimalni iznos koje jedno gazdinstvo može da ostvari za godinu dana, bez obzira sa koliko se vidova proizvodnje bavi, 2.000 KM, osim za proizvodnju mleka gde će gazdinstvo moći da ostvari do 3.000 KM.

Povećane subvencije za poljoprivrednike u Zvorniku
FOTO: Arhiv

Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti, pojašnjava da su proizvođači mleka više izloženi dodatnim troškovima, te je kod njih maksimalni iznos povećan.

– Oni imaju posebna izdvajanja i zbog PDV, tako da imaju šansu za maksimalni iznos od 3.000 KM. Što se tiče ostalih podsticaja oni su ostali isti i odnose se uzgoj junadi, tov svinja, pčelarstvo, uzgoj krastavaca i drugo uz obavezan uslov da su gazdinstva registrovana u APIF – rekao je Cvijetinović.
On je dodao da je na području ove lokalne zajednice registrovano više od 400 gazdinstava koji izmiruju sve zakonom propisane obaveze i mogu da konkurišu na podsticaje, dok se poljoprivredom, odnosno većim uzgojem nekih kultura bavi najmanje 2.000 domaćinstava.

– Ovome treba dodati da se za protivgradnu zaštitu izdvaja dodatnih 30.000 KM kako bi usevi poljoprivrednicima bili zaštićeni od nepogoda – naveo je Cvijetinović i dodao da su prošle godine ostali dužni poljoprivrednicima deo sredstava predviđen za podsticaje.

Povećane subvencije za poljoprivrednike u Zvorniku
Milan Cvijetinović načelnik gradske uprave za društvene djelatnosti i privredu u društvu sugrađana

Izvršenje budžeta prošle godine bilo je oko 95 odsto, te je deficit iznosio oko 220.000 KM.
Po rečima Srđana Despića, načelnika Odeljenja za finansije, izvršenje budžeta za prva tri meseca ove godine je bilo bolje, te je ostvaren suficit od 71.000 KM.

– Punjenje budžeta je ostvareno u procentu oko 24 odsto što je zadovoljavajuće jer je prvi kvartal godine uvek loš po pitanju punjenja budžeta – rekao je Despić.

Prema navodima Milana Cvijetinovića pozitivni signali iz budžeta su garant da će svi podsticaji poljoprivrednicima iz prošle godine biti isplaćeni do kraja avgusta meseca.

blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *