Požar ugrožava kuće u zvorničkom naselju Potočani, mine otežavaju gašenje vatre (FOTO)

Pripadnici Službe profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice iz Zvornika imali imali su prethodnog dana četiri intervencije, u Baljkovici, Kamenici, Šetićima, te Potočanima, gdje su vatrogasci angažovani od sinoć i još se prati požarište.

Ogroman požar u blizini zvorničkog naselja Potočani ugrozio je i porodične kuće u ovom naselju, a dežurne ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik nalaze se na terenu i u pripravnosti pokušavajući da požar stave pod kontrolu. Gašenje vatre otežava izraztio minirano područje koje od mina nije ni približno očišćeno.

Entitetska linija, ali i ratne linije nalaze se u blizini ovog naselja i nije moguće brzo čišćenje zaostalih mina i neksplodiranih ubojitih sredstava kojeg na ovom području ima u izobilju. Potočani se nalaze na razgraničenju opština Kalesija, Osmaci, a ni teritorij općine Sapna nije udaljen dok je samo naselje Potočani sastavni dio Zvornika.

Mještani Potočana imali su neprospavanu noć iza sebe, a svi se nadaju kiši koja je najavljena za poslijepodnevne časove.

Prema prvim informacijama uzrok i ovom požaru je najvjerovatnije ljudski faktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *