Vatrena stihija u jednom momentu protezala se na pet kilometara dužine, riječi su mještana naselja koja gravitiraju planinskom masivu Crni Vrh kojeg je u toku jučerašnjeg dana zahvatilo nekoliko požara. Nakon nekoliko intervencija u toku dana na području naselja Seferovići i Potočani gdje su vatrogasci uspjeli ugasiti požar na prostoru između Potočana i Hajvaza, sinoć je na ovomlo kalitetu ponovo buknuo požar koji se rasplamsao i zahvatio ogromne površine. U međuvremenu pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice bili su na požarištu između naselja Planinci, Gušteri i Orahovac što je na suprotnom dijelu Crnog Vrha.

Požari gašeni do 5 sati jutros, nadljudski napori vatrogasaca i mještana spasili kuće, ogromne površine opustošene (FOTO+VIDEO)

Svi pripadnici PVJ Zvornik proveli su noć gađeći požare na Crnom Vrhu. Nažalost ogromne površine šume, među kojima i borova, izgorijelo je u toku prethodne noći. Požari su ugašeni i stavljeni pod kontrolu jutros oko 5 sati, potvrdio je Saša Ilić, zamjenik komandira PVJ Zvornik. Spriječena ja vatra da zahvati porodične domove koji su bili poprilično ugroženi.

Požar zahvatio veliku površinu, gori sve između naselja Potočani i Hajvazi (FOTO+VIDEO)
Plato Dovišta

Kiša je počela jutros oko sedam sati, što je pomoglo da se požari do kraja ugase i spriječi ponovno aktiviranje. Mještani naselja Križevići, Dugi Dio, Potočani, Hajvazi i Mahala skupili su se u velikom broju i priskočili u pomoć vatrogascima da se savlada vatra. Među okupljenim mještanima najviše je bilo lovaca, zaštitnika prirode, koji su bili do posaljednjeg momenta i gašenja posljednje buktinje zajedno s vatrogascima. Požar je jutros ugašen, ali je reon u narodu poznat i kao Križevačka planina skoro u potpuosti izgorio.

Videozapisi koji su urađeni najbolje govore o razmjerama požara koji su prethodnog dana i neprespavane noći uznemirili mještane naselja na granici Zvornika i opštine Osmaci. Dodatno gašenje požara otežala su minska polja koja se nalaze na ovom području.

Ovakvi požari su posljednji put zabilježeni 2012.godine.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *