Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Muju Begića u Vlasenici koji je zarađeni novac u dijaspori sa svojim partnerima Italijanima odlučio uložiti u svoje rodno mjesto, na taj način zaposlio komšije i pomogao u razvoju svoga kraja, saopćeno je iz ovog ministarstva.

20200623_223323

Mujo je uz pomoć Gianpiera Tuozza i Balla Alessandra na 20 hektara zasadio sadnice najpoznatijeg italijanskog lješnjaka TGL. Iako živi i radi u Milanu, odlučio se na investiciju u svom rodnom mjestu. Danas na porodičnom imanju Mujo angažuje oko 30 povratnika koji obrađuju zasade.

20200623_223333

“Dugo već sanjam nešto slično, neki projekat za moje Vlaseničane. Sada gledam moje komšije koji tu rade i sretan sam zbog toga. Svi zajedno radimo i činimo sve da naš ambijent bude što bolji i kvalitet života svakog čovjeka bude jednak kvalitetu života bilo kojeg čovjeka u svijetu”, rekao je Mujo Begić

Vlastitim resursima je Mujo došao do zasađena 22 hektara, a plan je na proljeće stići do 35 hektara, dok je krajnji cilj 100 hektara vlastitog zasada i 500 hektara sa kooperanatima.

“Vidjeli smo veliki entuzijazam i volju porodice Begić da ovdje u Vlasenici okupe veći broj povratnika, zaposle ih i obrade imanja. Uveliko su uspjeli u tome do sada. Uložili su sredstva i vrijeme, naša podrška će im pomoći da unaprijede svoj rad i da im olakšamo koliko možemo. Svaka ideja koja okuplja povratnike i podržava povratak će biti prepoznata s naše strane, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim projektima kao što je ovaj kojeg implementira porodica Begić. Ljudi iz dijaspore su značajan faktor za bosanskohercegovačku privredu i oni moraju imati svoje mjesto u našim programima”, zaključio je Ramić prilikom posjete imanju porodice Begić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *