sveti-nikola

Srpska pravoslavna crkva odlučila je ovaj praznik slaviti na dan kada je Sveti Nikola okončao ovozemaljski život 343. godine nove ere.

Ovo je i najveća slava kod pravoslavaca uz Jovanjdan i Đurđevdan te najrasprotranjenija na Balkanu. Nikoljdan je obilježen crvenom bojom na kalendaru, što znači da vjernici danas ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove. S obzirom na to da se obilježava u vrijeme Božićnog posta, trpeza se sastoji od ribe i posne hrane.

Danas je dan Svetog Nikole Čudotvorca - Nikoljdan
Posna trpeza

Sveti Nikola rođen je u Patari u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak nakon njihove smrti razdijelio sirotinji. Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svećeničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vjere.
Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koja je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle. Za vrijeme života smatrali su ga svecem i prizivali u pomoć kada su bili u mukama i nevoljama, a kaže se da je samo svojom pojavom donosio utjehu, tišinu i dobru volju među ljude.

I kod pravoslavaca se, kao i kod katolika, ovom prazniku najviše raduju djeca koja dobijaju poklone u svojim čizmicama koje ostave noć uoči praznika.

Danas je dan Svetog Nikole Čudotvorca - Nikoljdan
Sveti Nikola je inspiracija za današnjeg Deda Mraza

Za ovog sveca se veže i udaja djevojaka koje se do ovog dana nisu udale. Raniji običaj je bio da se uoči Nikoljdana vari varica u koju se nekada stavljala samo pšenica, a negdje se dodavao grah i kukuruz. Na nju bi pazila djeca koja su sjedila oko vatre. Vjeruje se da što više ključa, godina će biti plodnija. Varica se jela tek sutradan.

Djevojke bi uzele malo pšenice i odlazile na najbližu vodu. Malo pšenice bi prosule govoreći “Ovo ribici u vodi”, “Ovo crkvu u zemlji”, a ostatak su sipale na putu do kuće govoreći: “Ovo tičici bogomoljici, koja Boga moli, da nam žena rodi, da nam bude klas, kolik’ muški pas, da nam bude snom koliko pop, da nam bude vlakno, kolik’ popina brada”. Onda bi plesale kolo i pjevale dok se ne razdani.
Postoji još jedan praznik vezan za Svetog Nikolu, a on se obilježava u spomen na prenošenje njegovih kostiju i slavi se 22. maja. U narodu se zove Mladi sv. Nikola, Ljetni sv. Nikola, Nikolica i sl.

(Klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *