Anastasija Opačić šesnaestogodišnja košarkašica iz Zvornika, trenutno je član ženskog košarkaškog kluba Treofan Battipaglia PB63 koji se takmiči u najvišem rangu Italije.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Anastasija odmor provodi u Zvorniku i vrijedno trenira sa KK Zvornik-Basket

Priča o Anastasiji pokazuje da je uspjeh na ovim prostorima moguć ukoliko se iskreno i potpuno posveti radu u sportu za koji postoji talent. Bivša članica KK Zvornik-Basketa svoj raspust provodi u rodnom Zvorniku, portal Zvornicki.ba obavio je intervju sa uspješnom sportašicom koja ima svega 16 godina.

Zvornik je grad koji ima relativno dobre uslove za razvoj košarkaškog sporta. Dvije sportske dvorane i dvije školske sale mogu pružiti uslove da se košarka na ovom prostoru razvija. Trenutno je dvorana u Sokolskom domu nekadašnjem Partizanu, van funkcije, ali se očekuje brza sanacija.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Anastasija iz vremena dok jenosila dres KK Zvornik-Bakset

Nedavno je jedan od najboljih mladih košarkaša BiH Milan Vukajlović iz Zvornika dobio ugovor i stipendiju od kluba iz Italije gdje će nastaviti razvijanje svoje karijere, ali i obrazovanje.

U nastavku predstavljamo prvu zvorničku košarkašicu šesnaestgodišnju Anastasiju Opačić koja već nekoliko godina uspješno nastupa u najelitnije košarkaškom prvenstvu Italije za kadetsku i pionirsku selekciju.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Sa turnira u Zenici

Anastasiji je postavljeno nekoliko pitanja, a ona je u maniru pravog profesionalca na njih odgovrila.
Početak Anastasije u košarci?

Prvi put sam dosla u dodir sa košarkaškom loptom u svojoj 12-oj godini, tako što sam poslije dugotrajnog nagovaranja od strane drugarice, koja je tada već duže vremena trenirala, otišla  na jedan njen trening.

Prelazak od radoznalosti do potpune posvećenosti košarci?

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Iz Italije
Nakon prvog treniranja, uslijedio je još jedan odlazak na trening, pa još jedan a vrlo brzo, kada sam vidjela da je to igra koja mi odgovara u potpunosti, postala sam, na moje veliko zadovoljstvo novi član KK “Zvornik Basketa”.
To je klub u kome sam načinila svoje prve košarkaške korake i naučila osnovne elemente ove igre. Čovjek kojem dugujem veliku zahvalnost za moj razvoj u tom a i kasnijem periodu je trener Dejan Gajić, bez čije nesebične pomoći u svakom smislu, ja sigurno ne bih uspjela u ovom sportu, a bez kojeg danas ne bi mogla zamisliti svoj život.

Put do Italije?

Nakon jedne kratke epizode, polusezone u ŽkK “Vojvodina” iz Novog Sada, dosla sam u Italiju u jedan klub sa velikon tradicijom kada je ženska košarka u pitanju, klub nosi ime Treofan Battipaglia PB63. Trenutno nastupam u dvije kategorije, za pionirke i kadetkinje. Jako sam zadovoljna kompletnim boravkom u Italiji, od uslova za život i treninge, pa do škole i svega ostalog manje važnog.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
U dresu italijanskog prvoligasa

Asocija na riječ Zvornik

Prva asocijacija na pominjanje Zvornika jeste, kuća, porodica, prijatelji, druženje, izlasci, Drina i mnogo čega još…

Reprezentacija/e?

Kada je reprezentacija u pitanju, imam određena iskustva, ali bez učešća u takmičenjima. Naime, bila sam prošle godine na pripremama  Srbije i to je za mene bilo veoma važno iskustvo. Nadam se, i želim da u budućem vremenu postanem važan faktor reprezentacije, jer to je najveća čast za svakog sportistu u bilo kojem sportu. A što se tiče izbora nastupa, ako bih već mogla da biram, to bi bila Srbija. Jednostavno to je matična zemlja svih Srba, najveći  reprezentativni rang, i nekako je prirodan i logičan izbor i želja moje porodice. BiH je zemlja rođenja i nije isključeno da se nekada u budućnosti nastupi i za tu selekciju ako bi bilo poziva.

Planovi?

Moji planovi su u ovom momentu vezani za klub u kojem se trenutno nalazim i to, da postanem stalan član obe selekcije za koje nastupam, a onda, nadam se, za neko kratko vrijeme da se polako priključim i juniorskoj a onda i seniorskoj selekciji.

Najveća podrška?

Najveća podrška inače, za sve u životu, a posebno kada je košarka u pitanju dolazi od strane mojih roditelja i sestre, a onda i ostalih članova porodice. Naravno, tu je i moj prvi trener Dejan, moji prijatelji, kao i sadašnji trener i saigračice.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
I odmor se provodi u zagrljaju lopte

Otkrivanje mog talenta i razvoj potom su u najvećoj mjeri rezultat trenera Dejana Gajića, koji i sada kada god dođem na raspust, već prvi dan kada me sretne kaže: “sutra u 8:45 da te vidim na treningu”.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Trener Gajić presudan faktor za početak bavljenja košarkom

Poruka mladim?

Poruka mladjim djevojkama bi bila: “Imajte vjere u sebe i budite vrijedne i uporne i uspjeh će sigurno zakucati na vaša vrata”.

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika
Ako hoćete da budete lijepi, zgodni i uspješni kao Anastasija poslušajte njene savjete

Predstavljamo Anastasiju Opačić košarkaški ponos Zvornika

Završili smo razgovor sa Anastasijom koja je demant svim onim koji tvrde da se ovdje ne može uspjeti.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *