Na ideju učiteljica u područnoj osnovnoj školi u Cerskoj, žene povratnice sa područja mjesne zajednice Cerska, u opštini Milići, osnovale su udruženje žena “Cerska” kako bi poboljšale život u zajednice u kojoj žive. Ka tom cilju žele da se edukuju , da budu aktivnije u duštvenom životu ali I ekonomski osnaže kroz razvoj poljoprivrede.

cerska udruzenje 3

U područnu osnovnu školu u Cersku, dolazim sa učiteljicom Natalijom koja u ovoj školi radi već nekoliko godina. U školi nas dočekuje Nezira, koja brine o higijeni u školi, a onda nam se pridružuju i glavne akterke ove priče, učiteljice Alema Talović i Nizama Sejmenović. One su prošle godine uz podršku organizacije VIVA žene iz Tuzle, formirale Udruženje žena “Cerska” kako bi kroz edukaciju, pomoć u poljoprivredi i druge aktivnosti pokrenule žene da aktivnije učestvuju u društvenom životu i tako ojačaju mjesnu zajednicu u kojoj žive.

 Predsjednica udruženja učiteljica Alema Talović kaže da je najveći ali ne i jedini problem žena u Cerskoj  nezaposlenost

“Mi ne možemo toliko uticati na tu nezaposlenost ali možemo osnažiti žene kroz razne projekte. Znamo da je u našoj sredini zastupljen patrijarhalni odgoj i da se ženska djeca ne obrazuju dovoljno, zatim žene su dosta neinformisane o prevenciji zdravlja. Pored toga zbog ugroženosti prava na jezik, stanovništvo odlazi – prije tri godine u ovoj školi je bilo 42 učenika a sada imamo 25 učenika. Sve su ovo razlozi zbog kojih smo došle na ideju da formiramo udruženje, jer smo shvatile da ne možemo ništa uraditi samostalno, jer život na selu je sam po sebi težak. Naše žene su jednostavno izolovane od svega – od škole, zdravstenih i kulturnih ustanova” – kaže Alema koja je majka dvoje djece.

Cerska udruzenje

Alemino mišljenje dijeli i učiteljica Nizama Sejmenović koja je u Cersku došla zbog posla 2005 godine.Danas je udata majka je dvoje djece a osim rada u školi bavi se i poljoprivredom.

“Mislim da ćemo sve zajedno doprinijeti rješavanju nekih osnovnih problema u našoj zajednici. Da nismo imale neki jasan cilj i da nismo optimisti, mi ne bi ni formirale udruženje. Ja mislim da ćemo mi dokazati da ovo udruženje vrijedi. Mi čak nemamo ni okupljanja na nivou mjesne zajednice. Mi želimo da osim okupljanja žena, oganizujemo i sastanke vezane za poljoprivredu, za obrazovanje, da informišemo žene, da ih podstaknemo da idu naprijed – jednostavno da bude bolje – optimisti smo !”– kaže Nizama.

Alema i Nizama trenutno su uključene u obuku pisanja projekata. Prvi koji će realizovati, kako kaže Nizama je opremanje kancelarije udruženja koja se nalazi u zgradi područne osnovne škole u Cerskoj .

“Trebamo da imamo prostoriju i planiramo da prvi projekat upravo bude opremanje kancelarije udruženja, koja će biti polazna tačka za naš rad” – ističe Nizama.

Dok uče da pišu projekte, Nizama i Alema uporedo organizuju aktivnosti za svoje članice.

“Uređivale smo prostor u i oko džamije pred Ramazan, imale smo trodnevni izlet u Vitez”- prisjeća se Nizama a Alema dodaje da su žene organizovale i proslavu 08.marta, Dana žena “Bilo je 120 žena sa našeg područja, onda smo učestvovale na okruglom stolu u Tuzli, gdje se govorilo o položaju žena u ruralnom području, organizovale smo ekskurzije, do sad smo posjetile Travnik i Mostar a plan nam je da obiđemo i druge gradove u BiH “ – pojašnjava Alema.

Ideju o formiranju udruženja podržalo je 30- ak žena iz Cerske, Rovaša, Raševa, Skugrića i Nove Kasabe. Sve one su prije svega majke, supruge…, proizvođači bez radnog vremena i naknade za uloženi trud. Bave se poljoprivredom, mljekarstvom, pčelarstvom, uzgojem malina, jagoda, krastavca, bave se plasteničkom proizvodnjom, ručnim radovima. Jedna od članica udruženja je i Nezira Sejmenović iz Cerske. Ona kaže da je zadovoljna dosadašnjim aktivnostima udruženja.

“Ja se nadam da će nam udruženje pomoći da nađemo veće tržište. Konkretno ja pravim ajvar, razne salate, pekmeze… Svoje proizvode sam do sada predstavila na sajmovima u Bratuncu i Tuzli. Takođe, imali smo druženje sa ženama u Bratuncu, Suhoj, Skelanima i to mi je mnogo značilo” – kaže Nezira.

Cerska udruzenje 1

Udruženje žena “Cerska” formirano je u novembru 2016.godine a početkom aprila ove godine, prvi put su organizovale skup, kojem su prisustvovale predstavnice ženskih udruženja iz Bratunca, Konjević Polja i drugih mjesta . Na pomenutom skupu, predstavljeno je novoformirano udruženje žena “Cerska” a članice su imale priliku da pokažu šta znaju i umiju na polju kulinarstva i ručnih radova. Do sledećeg intervjua, nadamo se da će udruženje opremititi kancelariju i uz ovaj, realizovati još nekoliko zacrtanih ciljeva.

Ciljevi udruženja  :

pomoć najugroženijoj populaciji stanovništva (povratnicima, starim i iznemoglim licima, bolesnoj i napuštenoj djeci i omladini) kroz razne oblike pomoći;

-istraživanje potreba i razvijanje mreže NVO mladih žena na području BiH;

-stvaranje materijalne i kadrovske osnove udruženja za samofinasiranje;

-Izrada projekata zaštite životne sredine i zaštita prirode radi zdravog života;

-izrada projekata zdrave ishrane stanovništva kroz razne vidove pomoći;

-organizovanje javnih tribina u mjestu radi prezentovanja mogućnosti poboljšanja životnih uslova;

-organizovanje humanitarnih aktivnosti u mjestu;

-organizovanje i realizacija projekata ekonomskog jačanja i osnaživanja porodice i grupa u mjestu;

-organizovanje pomoći i akcija u obrazovnom i vaspitnom rocesu u mjestu;

(izvor: radio Magic Milići)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *