Koje god mjesto da posjetite, pored fotografija, uvijek želite da imate i neku drugu uspomenu, recimo u vidu suvenira i slično. Baš to je bio povod da se u lijepoj Srebrenici, dva momka, povratnika Bošnjaka posvete ovom poslu, odnosno da otvore suvenirnicu, kako bi bilo ko da je posjeti, pored teških uspomena i dana koje je preživjela, mogao da kupi suvenir koji bi ga asocirao i podsjećao i na ljepšu stranu mjesta u kojem je boravio.

O otvaranju suvenirnice pod nazivom “AS” u centru Srebrenice za naš portal govori jedan od dvojice osnivača, Adem Mehmedović, inače po struci profesor historije.
Suvenirnica 1
Osnivači: Sejdalija Suljić i Adem Mehmedović

Suvenirnica „AS“ u Srebrenici je otvorena nedavno. Poznato je da kroz Srebrenicu godišnje prođe na hiljade osoba. Međutim, veliki broj njih samo prođe kroz Srebrenicu i ne zastaje. A s druge strane oni koji odluče da provedu određeno vrijeme u gradu nisu imali mjesto gdje bi kupili nešto da ponesu kao uspomenu tako da smo nas dvojica odlučili da ponudimo nešto ljudima koji dođu. Mi smo tek na početku naravno, i ponudu ćemo proširiti, ali uglavnom svi koji dođu i koji hoće nešto da ponesu iz Srebrenice imaju mogućnost. Sejdalija Suljić i ja smo prijatelji više od 20 godina, zajedno smo pohađali osnovnu školu, proveli godine u izbjeglištvu, i nekako u isto vrijeme se vratili u Srebrenicu. Tako da ovo je naš grad i nastojimo da ga uljepšamo sebi, i da ponudimo nešto ljudima koji dođu ovdje.  Nije nam cilj da imamo neku veliku finansijsku korist od suvenirnice, obzirom da smo obojica zaposleni. Ja se bavim novinarskim poslom, a Sejdalija je učitelj. Ovo je naš način da iskoristimo slobodno vrijeme, i budemo dio grada i dešavanja. 

Suvenirnica 5

Na pitanje da li su imali kakvu finansijsku pomoć pri otvaranju ovakvog zanimljivog i veoma važnog objekta za svako mjesto, Mehmedović dodaje:

Finansijsku pomoć nismo dobili, mada je nismo ni tražili. Dobili smo prostor to jest jedan štand koji smo preuredili i prilagodili za suvenirnicu. To nam je Komunalno preduzeće ustupilo na korištenje. Takođe opštinska administracija nam je bila na raspolaganju da što prije završimo potrebnu dokumentaciju. Nisu tu neka velika ulaganja, ali smo mi uložili svoja sredstva.

Suvenirnica 2

U ponudi su razni predmeti, slike, starnine i sve ono što asocira i karakteriše Srebrenicu, a iste po riječima Mehmedovića izrađuju brojni ljudi koji i na taj način prodajom tih predmeta mogu nešto i zaraditi.

No, pored toga Mehmedović ističe:Mi sami pravimo određene stvari. Ja se bavim i fotografijom, pa imamo u ponudi i razglednice. Tako da svoj rad koristimo i svoje mogućnosti i sposobnosti. 

Redakcija Zvornički.ba bila je na licu mjesta i zaista uvjerila se da iz Srebrenice možete pored teških emocija koje Vas obuzimaju, ponijeti i nešto lijepo, nešto poput grba grada ili obilježja te zlatne Guber vode.

U nastavku pogledajte još par slika koje nam je poslao Adem Mehmedović.

Suvenirnica 3

Suvenirnica 4

Redakcija web portala Zvornički.ba želi ovoj dvojici momaka lijep i uspješan posao, te da u buduće zaposle makar još nekoliko svojih sugrađana, a poslovni prostor prošire.

Ukoliko želite da se detaljnije informišete vezano za navedenu suvenirnicu, to možete učiniti na njihovoj oficijalnoj FB stranici KLIKOM OVDJE.

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *