Bosna i Hercegovina je poznata kao seizmički aktivna zona, i to nije neka novost. Na prostorima naše države svakodnevno javjalju u prosjeku oko tri zemljotresa manjih intenziteta. Uglavnom se radi o potresima ispod tri stepena Merkalijeve skale, koje običan čovjek ne osjeti ali mjerni instrumenti registruju.

Ukoliko posmatramo druge države koje su na dnevnoj bazi vrlo seizmički aktivne u Bosni i Hercegovini je to rijetkost, tek desetak zemljotresa u toku jedne godine bude koje osjeti čovjek i eventualno nanijeti materijalnu štetu.

Potresi zadnjih 60 dana u BiH

Samo u posljednjih 60 dana na prostoru naše države zabilježeno je sedam potresa.

Prvi se dogodio na području Velike Kladuše prvog dana u septembru intenziteta III stepena Merkalijeve skale, 22 dana poslije u istom mjestu na području Čapljine zabilježen je manji potres intenziteta II.

Treći zemljotres nakon kraće „pauze“ iznenadio je stanovnike u Mramoru kod Tuzle kada je 13. oktobra došlo do pomjeranja tla.

Zatim dva dana poslije, u podne u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zatreslo se tlo. Bio je to potres jačine ponovo III stepena Merkalijeve skale  odnosno magnitude 2.6.

Pravo iznenađenje dogodilo se 23. oktobra kada je zemljotres intenziteta IV stepena, odnosno 3,4 magnitude, „pomjerio“ Ljubuški. Tog dana građani su prijavili manje materijalne štete i opisivali pretrpljene strahove.

Posljednji potres zabilježen je u jutro 25. oktobra na području Tešnja intenziteta III Merkalijeve skale.

Bosna i Hercegovina u narednih 100 godina

Seizmolozi se ne upuštaju u seizmološke prognoze jer je nezahvalno. Ipak, podaci instrumenata koji koriste u svakodnevnom radu mogu predvidjeti određena dešavanja.

Tako se primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti za Bosnu i Hercegovinu izveo zaključak po kojem će u narednih pedeset godina Bosnu i Hercegovinu potresati zemljotresi maksimalne jačine sedam stepeni Merkalijeve skale. To nije ohrabrujuće ukoliko znamo da  od navedeni zemljotresa nastaje materijana šteta na građevinskim objektima, ali na sreću bez ljudskih žrtava.

Prognoza za narednih stotinu godina nije za poželjeti. Prema podacima seizmologa u našoj državi u narednih 100 godina mogući su razorni potresi posebno u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije to su gradovi: Banja Luka, Trebinje, Neum i planina Trskavica.

Ukoliko dođe to takvog zemljotresa na građevinskim objektima nastat će ogromna šteta a doći će i do gubitka velikog broja ljudskih života.

(Emrah Fejzović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *