Nakon donešene odluke da se u svakoj lokalnoj zajednici oforme karantini za smještaj ljudi koji dolaze iz inostranstva, Zvornik je odgovorio zadatku i uradio sve što je naređeno. Dva karantina oformljena su u  Karakaju, trenutno jedan je u fiskulturnoj sali osnovne škole u Karakju za lica koja dolaze i inostranstva, a drugi karantin je u studentskom centru Tehnološkog fakulteta u koji se primaju lica zaražena korona virusom sa dobrom zdravstvenom slikom i nemaju potrebe za hospitilizaciju u bolnici. Prije nekoliko dana u karantin u Karakaj stigla je grupa radnika iz Evropske Unije koji su se vratili sa privremenog rada.

Prema riječima korisnika, karantin u Karakaju puno bolji od očekivanog

FOTO: Smještaj u karantinu u Karakaju

Prema riječima stanovnika karantina koji su govorili za portal Zvornicki.ba, uslovi u karantinu su daleko bolji od onog što su oni očekivali čitajući vijesti i informacije u medijima, a koji uglavnom govore o katastrofalnim uslovima smještaja u karantinima širom BiH. Trenutni stanovnici karantina pristali su govoriti o uslovima uz zahtijev da ostanu anonimni:

Možemo samo da pohvalimo sve one koji su radili na pripremi ovog smještaja, izolaciju i zatvor niko ne voli, pa ni mi, ali ako je to za zdravlje nas samih i onih koji volimo, izdržat ćemo to propisano vrijeme. Smještaj je čist i uredan, kupatila su čista, imamo redovnu dezinfekciju svih prostorija u kojima boravimo i u kojima se krećemo. Dovoljan je broj i mokrih čvorova, dvorište u kojem se možemo prošetati i boraviti u toku dana je zadovoljavajuće. Iskreno se nadamo da će nas što prije testirati kako bi smo mogli vidjeti naše voljene. Takođe prije polaska u Bosnu pročitali smo svašta o ružnim uslovima u karantinima za one koji se vrate iz inostranstva, i ovo u Karakaju ne izgleda tako.

Posebno želimo pohvaliti ishranu u karantinu, mi smo islamske vjeroispovijesti i omogućena nam je ishrana bez svinjetine, a imamo i mogućnost pripreme sehura i iftare za one koji se odluče postiti, što je za svaku pohvalu, reklo je nekoliko stanovnika karantina koji su tražili da budu anonimni.

Prema riječima korisnika: Karantin u Karakaju puno bolji od očekivanog
FOTO: Kupatilo u karantinu u Karakaju

U Karantinu u Karakaju tri puta dnevno se vrši dezinfekcija svih prostorija, obezbjeđena su tri obroka za sve stanovnike, kao i besplatan pristup internetu.

Podsjećamo da je Zvornik prvi karantin oforimo u studentskom centru Tehnološkog fakulteta gdje su u početku primane osobe koje dolaze iz inostranstva, a kasnije je ovaj karantin prepušten za smještaj osoba zaražene korona virusom na području regije Birač.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *