Preminuo nekadašnji golman FK ''Drina'' Zvornik Arif ''Roke'' Mujić član legendarne generacije iz 1974.godine

Priče o šampionskoj generaciji FK Drina od prije 50 godina i danas se prepričavaju u gradu na Drini, a jutro je osvanulo tužnom vijesti da je golam ove generacije Arif Roke Mujić napustio ovaj svijet i preminuo u 68.godini života. Objava o smrti može se vidjeti na facebook stranicama FK Drina Zvornik i List Džezva koje uređuje i vodi nekadašnji predsjednik Drine i pravobranilac opštine Zvornik Mirzet Mustafić. U objavi se navodi:

Tužnim srcem prenosim, da je preselio na ahiret bivši golman FK “Drina” Zvornik
ARIF “Roke” MUJIĆ
1956 – 2024
….
Svim ožalošćenim iskreno saučešće!
/Mirzet Mustafić/

Nekadašnji prvi čovjek Drine Mirzet Mustafić provodio je često vrijeme sa golmanom Mujić, a kao omladinci igrali su za juniore zvorničkog Kluba. Muustafić se nakon juniorskog staža posvetio pravu, a Mujić je uspjeo da se nametne da bude prva jedinica Drine i bude prvotimski golman kluba uz legendu kluba Savu Zekića.

Mustafić je kratko prokomentarisao osjećaj kad je jutros saznao vijest o odlasku dobrog prijatelja kroz cijeli eživot:

Družili smo se, igrali za juniore, on je nastavio braniti za prvi tim i tesko je bilo “skinuti” Savu Zekića. Imao je od rođenja problema sa očnim kapcima. Trener Vojo Božić, pomogao mu je da to otkloni bez problema. Miran i tih. Viđali smo se u poslednje vreme najčešće u Tuzli. Kunosić Nihad sigurno bi znao još puno toga. U svojoj knjizi opisao sam jednu anegdotu sa njim …. a iskreno mi je žao na vjest da je preselio. Vjecna mu hvala! Rado ću se sjecati našeg Roke.

Zašto je generacija u kojoj je Mujić bio prvi golman bila legendarna pokazuje i tekst u nastavku koji je pripremio i prošle godine objavio zvornički hroničar sporta i autor knjiga o zvorničkim sportskim klubovima Mikica Đorđić:

Pred početak sezone 1973/74. Bosansko-sjeveroistočne zone došlo je do smjene na trenerskoj klupi Drine, gdje je Obrena Ekmedzića zamjenio bivši Drinin prvotimac, Abdulah ”Manjo” Kuršumović. Igrački kadar nije se znatno mjenjao, a jedino nova imena bili su Stevo Blagojević iz Radničkog (Karakaj) i Mensur Hadziefendić iz Radnika (Bijeljina). Zvornik su samo napustili Milivoje Miladinović i Sulejman Ibrišimović.

Start Drine u novoj sezoni nije puno obećavao. Poslije odigranog 7. kola Drina se nalazila tek na osmom mjestu. Kako se odmicao jesenji dio, Drina je bila sve bliža vrhu tabele. Zvorničani su uspjeli da naprave niz od 11 utakmica bez poraza, a posljednjih pet jesenjih kola riješili su u svoju korist i prvi prošli kroz jesenji cilj sa jednim bodom više u odnosu na drugoplasirani Rudar iz Bukinja.

Igrači Drine prijatno su iznenadili, osvojiviši titulu jesenjeg prvaka i dokazali da imaju izvrsnu ekipu, koja može sasvim sigurno zadržati prvo mjesto do kraja prvenstva.

Zimske pripreme Drina je obavila u Omarskoj, gdje je odigrala tri prijateljske utakmice, postigla ukupno 13, a primila samo tri gola. Prvu utakmicu odigrali su protiv Rudara iz Kaknja, a rezultat je bio 2:1 u korist Drine. Drugu prijateljsku utakmicu odigrali su sa domaćim Zmajom koga su savladali rezultatom 4:2. U trećoj utakmici Drina je savladala Jedinstvo iz Tutina visokim rezultatom 7:0.

U redovima Drine ponovo su se pojavili Miloš Šargić koji se vratio iz JNA i Nijaz Sejdinović koji je došao iz tuzlanske Slobode.

U Zvorniku prije početka drugog dijela sezone, 21. februara 1974. godine gostovao je prvoligaš iz Poljske, Visla iz Krakova, koja se nalazila na turneji u Jugoslaviji. Visla koja je bila trećeplasirana u Poljskom prvenstvu, poklekla je pred četom iz Zvornika. Drina je ostvarila pobjedu od 2:0.

Tokom pripremnog perioda, Drina je u Zvorniku ugostila i prvoligaša Željezničara iz Sarajeva. Utakmica je odigrana 28. ferbuara 1974. godine, a pobjeda rezultatom 3:2 pripala je Zvorničanima.

I u proljećnom dijelu sezone Drina je silovito krenula, sa pet vezanih pobjeda i na taj način najavila šampionsku titulu. Niz od 18 utakmica bez poraza prekinuo je Slaven u Živinicama, gdje je minimalnim rezultatom 1:0 porazio Drinu.

Drina je stekla veliku bodovnu prednost u odnosu na svoje pratioce, pa je četiri kola prije kraja prvenstva osigurala prvo mjesto i šampionsku tituklu. Sezonu je Drina završila sa 51 bodom, čak sedam bodova više u odnosu na svoje najbliže pratioce. Ovim velikim uspjehom, Republička liga Bosne i Hercegovine po prvi put stigla je u Zvornik.

Trener šampionske ekipe bio je Abdulah ”Manjo” Kuršumović, a igrački kadar činili su: Savo Zekić, Arif Mujić i Jovica Lazić (golmani), Zoran Milovanović, Dušan Milovanović, Mirsad Vejzović, Beriz Vejzović, Mensur Hadziefendić, Haso Fidahić, Đorđe Vukašinović, Sadik Jogunčić, Stevo Blagojević, Rešad Softić, Esad Mujačević, Miodrag Radović, Enver Numanović, Miloš Šargić, Nijaz Sejdinović, Vahid Zahirović i Suljetović.

(Tekst napisao Milan Mikica Đorđić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *