Umro je Veljko Bulajić, jedan od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije. Imao je 96 godina.

Vijest o njegovoj smrti potvrdili su njegovi članovi porodice za Večernji list. Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama “Kozara” iz 1962., “Bitka na Neretvi” iz 1969. kao i “Veliki transport” iz 1983. godine.

Djetinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a živio je i radio u Hrvatskoj. Srednju školu je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima.

Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953.), a 1959. realizirao je i prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegli gledanost veću od 500 miliona gledalaca širom svijeta.

Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiu, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, kao i nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu.

(klix.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *