Nakon pisanja medija u BiH o njegovim brojnim prevarama, potrage na društvenim mrežama, policijske potjere , Mišo Škiljević Škiljo (23) uhapšen je u Zvorniku 30.12.2016.g., zbog sumnje da je prevario nekoliko vlasnika rent-a-car agencija u BiH i to tako što je od njih unajmio auta, koja im više nije vraćao.

Prevarant Škiljo “pao” u Zvorniku
Preverant Novu godinu dočekao iza rešetaka

Uslugu je plaćao lažnim novcem i lažno se predstavljao, te je posjedovao i lažne dokumente, a nakon što bi se domogao automobila, gubio bi mu se svaki trag.

Uhapšenog je policiji u Živinicama prijavio valsnik rent-a-car agencije koji je posumnjao da mu on neće vratiti automobil koji je od njega unajmio. Sumnja na uhapšenog je pala nakon što je vlasnik agencije shvatio da mu se “klijent” lažno predstavio.

– Policija je radom na terenu odmah identifikovala osumnjičenog, te smo operativnim radom saznali da se nalazi u Zvorniku. O tome smo obavijestili kolege, a oni su ga uhapsili a potom i predali u našu nadležnost – potvrdio je  Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK za portal Faktor.ba.

Daljnjim radom u ovom slučaju policija je došla do informacija da je Škiljo na identičan način prevario još najmanje dvije osobe, odnosno ukrao još dva vozila.

– Osumnjičeni će nakon saslušanja, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu prevare, biti predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona – kazao je Šarić.

Prije nekoliko dana pisalo se o Škilji, koji je predstavljajući se kao Mario Marić, unajmljivao automobile plaćajući uslugu vlasnicima lažnim novcem. U svim slučajevima je imao isti “modus operandi”. Tražio je da mu se automobil doveze na određenu adresu, a kao garanciju vlasniku agencije ili automobila ostavljao bi lažne dokumente, bh. ličnu kartu i vozačku dozvolu Švicarske, obje na ime Mario Marić.

Na taj način je ukrao deset automobila, a njemu se zajedno sa vozilima gubio svaki trag. Kada bi vlasnici shvatili da su prevareni i da u svom posjedu imaju lažne dokumente i novac, već bi bilo prekasno.

Jedna od posljednjih njegovih žrtava bio je Nedžad Cviko iz Brčkog, koji mu je ustupio svog kombija Ford Transit po cijeni od 150 eura. Vozilo je kod izvjesnog Marija Marića trebalo ostati dva dana, ali se on vlasniku automobila više nije javio.

Cviko je sve prijavio policiji, a informaciju o potrazi za prevarantom objavio je i na društvenim mrežama. Ubrzo je dobio informacije o identitetu prevaranta i njegovom kretanju. Saznao je da boravi u Zvorniku, a na kraju mu je i policija stala ukraj.

Zanimljivo je da se tek po objavi informacije o prevarantu na društvenoj mreži Facebook otvorila “pandorina kutija”. Cviki se javio veliki broj žrtava istog prevaranta, te nekoliko njih koje nije uspio nasamariti. Cviko je tada za Faktor rekao da vjeruje da iza Škilje stoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi krađom automobila i prodajom njihovih dijelova.

(Faktor.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *